Когато хората използват слънцезащитни продукти, трябва да знаят, че химикалите

...
Когато хората използват слънцезащитни продукти, трябва да знаят, че химикалите
Коментари Харесай

Слънцезащитните продукти – нож с две остриета?

Когато хората употребяват слънцезащитни артикули, би трябвало да знаят, че химикалите в продуктите се всмукват в кръвния им поток, а резултатите върху здравето към момента не са известни, оповестява ново изследване.

Проучването, извършено от откриватели от Американската организация по храните и медикаментите (FDA), открива, че слънцезащитните химикали проникват в кръвта на хората много бързо и доближават задоволително високи равнища, с цел да провокират по-нататъшно изпитване на сигурността на веществата.

Проучването е било малко, включващо единствено две дузини хора. Но то е едно от първите, които тъкмо изследват равнищата на слънцезащитните химикали в кръвта на хората, когато продуктите се употребяват съгласно напътствията на производителите и едно от първите, които изследват какъв брой дълго химикалите остават в кръвта.

Трябва да се каже обаче, че учените не знаят дали тези химикали съставляват риск за здравето на равнищата, следени в изследването.

Важно е, че констатациите оповестени в списанието JAMA не значат, че хората би трябвало да престанат да употребяват слънцезащитния крем, изключително като се имат поради доста сериозните и добре познати опасности за здравето от излагане на слънце.

„ Хората би трябвало да употребяват слънцезащитните артикули и да следват рекомендациите да се предпазят от слънцето “, споделя доктор Канаде Шинкай, кожен лекар от Калифорнийския университет в Сан Франциско, която е съавтор на проучването. „ Определено знаем, че слънцето може да аргументи рак на кожата и меланом. “

Но констатациите акцентират нуждата от по-нататъшни проучвания на евентуалните последствия за здравето от тези химикали, когато те се появят в кръвта.

„ Загрижеността е, че ние просто не знаем какво значат данните за абсорбцията на тези химикали в кръвта “, споделя Шинкай пред изданието Live Science.

Въпреки че слънцезащитните артикули са необятно употребявани, има изненадващо малко изследвания за сигурността и успеваемостта на доста химикали, които нормално се срещат в продуктите.

В новото проучване, 24 здрави възрастни непринудено са поискали слънцезащитен крем да се ползва върху кожата им четири пъти дневно в продължение на четири дни. Участниците са разграничени в четири групи, всяка от които получава друга формула на слънцезащитен крем (лосион, крем или един от два разнообразни слънцезащитни спрея).

Изследователите са приложили целесъобразното количество слънцезащитни артикули – по-специално 2 мг слънцезащитен крем на квадратен сантиметър от кожата – до 75% от тялото на всеки участник.

Участниците остават в лабораторията до седем дни и в действителност не са изложени на слънчева светлина. Всеки от тях има по 30 кръвни проби, взети по време на престоя му.

Изследователите са анализирали кръвните равнища на четири нормални слънцезащитни съставки: авобензон, оксибензон, октокрилен и ембатула. Те са желали да видят дали концентрацията на тези химикали в кръвта ще надвиши 0,5 нанограма на милилитър, предел избран от FDA през 2016 година Агенцията споделя, че всяко лекарство, което се всмуква в кръвта при равнища, които надвишават този предел, би трябвало да премине през спомагателни проучвания за сигурност.

Резултатите демонстрират, че единствено за един ден от слънцезащитното приложение, всичките четири химикали са открити в кръвта на хората на равнища, надвишаващи този предел.

Нещо повече, кръвните равнища на тези химикали се усилват през идващите дни, когато слънцезащитният крем е бил нанасян още веднъж, което допуска, че химикалите могат да се натрупват в кръвта с течение на времето.

Шинкай, която не е взел участие в новото проучване акцентира, че новите открития не значат, че химическите слънцезащитни артикули са рискови. Но резултатите демонстрират, че тези съставки ще би трябвало да преминат през същия вид проби за сигурност, направени за други „ систематични “ медикаменти (такива, които влизат в кръвта), споделя тя. Такива изследвания ще прегледат дали експозицията на тези химикали в кръвта е обвързвана с възможни опасности или резултати от рак върху репродуктивната система.

Изследователите означават, че тяхното изследване е извършено на закрито, без излагане на слънчева светлина или топлота – фактори, които биха могли да повлияят на това какъв брой добре се гълтам слънцезащитните химикали в кръвта. Освен това ще са нужни спомагателни изследвания, с цел да се ревизира дали равнищата на всмукване на кръвта варират според от избрани фактори, като вида на кожата, възрастта и какъв брой слънцезащитни артикули се ползват.

През февруари FDA предложи нови правила, ориентирани към възстановяване на сигурността на слънцезащитните артикули и помоли слънцезащитната промишленост за спомагателни доказателства за сигурността на 12 елементарни слънцезащитни съставки. На доктрина, в случай че производителите не показват тези данни до ноември, всички слънцезащитни артикули, които съдържат тези 12 химикали, могат да бъдат изтеглени от пазара, изяснява Шинкай. Въпреки това тя добави, че чака производителите да изискат удължение на този период, който може да бъде възложен, в случай че потвърдят, че са поели ангажимент за осъществяване на изследвания за сигурността.

Междувременно, в случай че хората се тревожат за слънцезащитните химикали, те би трябвало да знаят, че някои слънцезащитни съставки не се отделят в кръвта и като цяло са приети за безвредни. Те включват цинков оксид и титанов диоксид; и двете са съставки в по този начин наречените минерални слънцезащитни артикули. Такива артикули работят, като покриват кожата и отразяват светлината, вместо да всмукват светлината, както вършат химическите слънцезащитни артикули.

Важно е да се означи, че потреблението на слънцезащитните артикули е единствено един от методите, по които хората се пазят от слънцето. Други способи включват търсене на сянка и носене на защитно облекло, шапки и слънчеви очила, като това, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите, е допустимо най-безопасното държание.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР