Когато говорим за колекционерско вино – първото, което ни идва

...
Когато говорим за колекционерско вино – първото, което ни идва
Коментари Харесай

Вино 19 Crimes - за ценителите на историята, цифровите технологии и добрия вкус

Когато приказваме за колекционерско вино – първото, което ни идва мислено са френските виновност. Те в действителност са премиум клас до „ мозъка на костите “. Достатъчно е да споменем единствено „ Шато Мутон Ротшилд “, чиито етикети са рисувани от най-известните художници, като Салвадор Дали, Марк Шагал, Василий Кандински и доста други.

През последните десетилетия пазарът на вино се разшири доста и излезе отвън границите на Европа, съобщи кореспондент на БГНЕС. Много желани са виновността от Новия свят – Австралия, Чили и Калифорния са единствено част от новите дестинации. Производителите от тези страни употребяват всевъзможни трикове, с цел да привлекат вниманието на колекционерите към своя артикул. Вероятно австралийската компания Treasury Wine Estates е стигнала най-далеч със своята колекционерска серия 19 Crimes, която е ориентирана към поколението на милениалите.

Тя е учредена през 2013 година като интернационален производител и търговец на вино. През първата си година съумява да продаде единствено 100 000 бутилки – много малко за напитка, предопределена за всеобщия пазар. Само след няколко години обаче, откакто купува няколко винарски мазета, размерът на продажбите ѝ нараства до няколко милиона бутилки. Днес Treasury Wine Estates предлага десетина марки, само че 19 Crimes се отличава от останалите.

„ Зеленият континент “ на нарушителите

Историята на името на тази сбирка е неразривно обвързвана с историята на Австралия като нация. Дълго време континентът е населяван само от туземци - дребни племена бушмени, които се пробват да оцелеят в суровите естествени условия на суша и горещина. И по принцип Австралия не представляваше необикновен интерес за останалия свят.

В края на 18 век във Англия стартира индустриалната гражданска война и преместването на селските маси към градовете. Този развой е обвързван и с увеличение на престъпността. Точно по това време е открит Зеленият континент от Джеймс Кук.

През 19 век Англия намира просто и гениално решение по какъв начин да се оправи с престъпността – тя изпраща няколко пандизчии в Австралия, оставайки ги сами да се оправят със суровите условия и да оцелеят сами. В резултат на това сред 1788 и 1868 година 165 000 души са изселени на континента. Затворниците са изпращани в заточение, в случай че са направили най-малко едно действие от лист с 19 закононарушения.

Ето единствено няколко от тях: кражба; търговия с крадени вещи; подпалване; кражба на пощенски пратки; противозаконен брак; противозаконен риболов; кражба на цвята от държавните градини; убийство; фалшификации…

Голяма част от днешното население на Австралия са потомци на… нарушители от Британските острови.. Събитията от 1788-1868 година са трайно вписани в историята на този континент. На тях е отдадено и виното 19 Crimes.

Интерактивни бутилки за поколението на " милениалите "

Всяка от бутилките с 19 закононарушения е " украсена " с портрет на нарушител. Това са същинските хора, които в миналото са били заточени от Англия в Австралия като каторжници. Но има и още една детайлност. Производителят пусна особено мобилно приложение, което поддържа технологията за добавена действителност.

Ако насочите камерата към бутилка от 19 Crimes, героят, изобразен на етикета на бутилката, ще " оживее ". Той ще опише историята си - защо закононарушение е съден, по какъв начин е стигнал до Австралия и какво му се е случило на този чудноват континент. Разбира се, това незабавно увеличи известността на 19 Crimes измежду така наречен милениали - родените сред 80-те и 90-те години на предишния век, които са захласнати от цифровите технологии. И макар че на етикета не е изобразено интелектуално лице, а по-скоро отблъскващи персонажи, въпреки всичко си заслужава да го погледнете поради историческата магия.

Вино със предпазено географско напътствие

Говорейки за качествата на 19 Crimes като вино, си коства да споменем, че то е географско - създадено от грозде, отгледано в Австралия. Там също се създава, отлежава в особено пренесени бъчви от американски дъб, бутилира се и се изпраща по целия свят. На етикетите постоянно се показва годината на реколтата.

Има четири съществени австралийски виновност, от които можете да избирате:

19 Crimes - алено, полусухо, създадено от Сира, Гренаш и Мурведр.

The Uprising - алено, полусухо, Шираз, Каберне Совиньон, Гренаш.

Hard Chard - бяло, изсъхнало, Шардоне.

The Banished - алено, полусухо, Гренаш, Сира.

Съществуват и други марки, само че тези са най-разпространените.

Заслужава да се спомене и спомагателният колекционерски съставен елемент на виното 19 Crimes. Всяко от гореспоменатите закононарушения е маркирано върху тапата. Коя е тя обаче, можете да видите едвам откакто отворите бутилката.

Ето за какво доста хора се стремят да съберат всичките 19 неповторими винени тапи с имената на закононарушенията, за които британците са били изгонени в Австралия. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР