Когато днес говорим за откривателски пътешествия и експедиции, най-често имаме

...
Когато днес говорим за откривателски пътешествия и експедиции, най-често имаме
Коментари Харесай

Експедицията на Хатшепсут

Когато през днешния ден приказваме за откривателски пътешествия и експедиции, най-често имаме поради Великите географски открития в интервала ХV-ХVІІІ в. Tогава европейците уголемяват неимоверно кръгозора си и нанасят върху картите съвсем всички познати през днешния ден земи, морета и океани. Но несъмнено, това е ненапълно незаслужено. Защото преди този момент и други нации са откривали непознати територии, усвоявали са ги, създавали са с тях оживени стопански, политически и културни връзки. Едно такова пътешестване е останало в историята като „ експедицията на Хатшепсут “.

Царица Хатшепсут управлявала Египет в интервала 1479 – 1458 гг. прочие Хр. Обаче комерсиалните експедиции на египтяните до страната Пунт, известна още като Та-Нечер (Земята на Бога) – ситуирана на източния бряг на Африка, почти в региона на днешна Сомалия, почнали много по-рано, към 1000 години преди епохата на Хатшепсут. Тогава се загатват за пръв път тези земи, откъдето египтяните докарвали ароматни смоли, екзотични скотски кожи, произведения от скъпа дървесина и други сходни предмети. Но с времето, в резултат на разнообразни политически премеждия, тези връзки били съвсем напълно прекратени.

Статуя на Хатшепсут в Метрополитен музей

След своето възцаряване Хатшепсут си сложила за задача да възвърне предишното великолепие на Египет, отпреди нашествието и господството на племената на хиксосите, които владеели страната от 1630 до 1523 година прочие Хр. Една от дейностите за осъществяване на това желание било и възобновяване на предходните търговски връзки със страната Пунт.  Около 1482 – 1481 година прочие Хр. царицата заповядала да бъде изпратена експедиция от 5 огромни кораба и 210 моряци под командването на велможата Нехси. Египтяните купили в Пунт дървесина от черно и миртово дърво, разнообразни благовония, черен грим за очи, слонова кост, опитомени маймуни, злато, плебеи и кожи на екзотични животи. Релефите от храма в Деир ел-Бахри в детайли демонстрират елементи от тази акция – египетските кораби, ландшафта на Пунт с гори от благовонни дървета, екзотични животни и наколни жилища. Също по този начин е изобразена сцената на признаването от страна на владетелите на Пунт (цар Пареху и кралица Ати) на формалната власт на Хатшепсут.

Храмът на Хатшепсут в Дейр-ел-Бахри

Съдейки по изображенията и надписите, корабите навлезли от Нил непосредствено в Червено море и по същия метод се завърнали в Тива, което се случило на деветата година от царуването на Хатшепсут. Това значи, че царицата била подготвила добре експедицията, като съединила с плавателен канал източния ръкав на Нил с Червено море. В храма е записана и речта на Хатшепсут след благополучното завръщане на експедицията. Това дава съображение да се счита, че самият храм е издигнат в качеството му на смален самобитен „ модел “ на страната Пунт:

„ Аз светя завинаги постоянно пред вашите лица по волята на моя татко. Това, което моите предшественици не знаеха – аз го правя. Аз върша по този начин, че бъдещите генерации да кажат: „ Колко е прелестна онази, поради която е осъществено това “. Аз заповядах жертвите на оня, който ме е заченал (бог Амон), да бъдат превъзходни, а помазванията да се усилят. Във великата с чудесата си страна Пунт корабите бяха натоварени с всевъзможни прелестни благовонни, ароматни дървеса от Земята на Бога, купища смирна, абаносово дърво, чиста слонова кост, необработено злато от Азия, дървета шепсет, дървета хесит, тамян, багра за очи, маймуни, ловни кучета, леопардови кожи, плебеи. Никога не е било докарвано нищо сходно за който и да било цар от остарели времена “.

Глава на Хатшепсут (намерена в Луксор), експонат на националния музей в Александрия

Едва ли Хатшепсут е предполагала, че ще остане в историята най-много с този къс епизод от своето царуване, който е увековечен във превъзходно непокътнатите барелефи и ни дава през днешния ден и доста добра визия за устройството на египетските кораби от онази ера.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР