Когато денят на Св. Патрик настъпи, някои може да разтърсят

...
Когато денят на Св. Патрик настъпи, някои може да разтърсят
Коментари Харесай

Произход и история на меденото вино

Когато денят на Св. Патрик настъпи, някои може да раздрусат своите бирени обичаи - и да се концентрират върху същинско ирландско богатство - Мийд.

Какво тъкмо е Мийд?

Това е вкусно медено вино, създадено от ферментирал мед вместо грозде, дружно с вода и квас и се употребява от келтските нации в продължение на епохи. Мийдът може да бъде създаден в редица стилове като някои производители прибавят плодове, билки и даже подправки в медената примес.

Историята на меденото вино

Макар историята на доста страни да е обвързвана с меденото вино, Ирландия е тази, която е имала дългогодишна любовна спекулация с него. Тази известна напитка, за която се счита, че се е употребила от ирландските монаси по време на Средновековието, галопира през обществените кръгове в тази страна: от ирландските селяни, до ирландските светии и царе. Мийд участва в галската лирика и ирландския фолклор и стига до античните гърци, които го назовават амброзия.

Мийд и келтската традиция

 Медено вино

В келтските култури се счита, че Мийд усилва мъжествеността и плодовитостта, като в същото време има свойствата на афродизиак. В резултат на това Мийд бързо е намерил своето място в ирландските сватбени церемонии. Всъщност се счита, че терминът " меден месец " произтича от ирландската традиция на младоженците да пият медено вино всеки ден за интервал от една цялостна луна (един месец) след сватбите си. Днес някои ирландски сватби към момента включват обичайния тост с Мийд за младоженците като респект към желанията на старите и младите.

Сервиране на Мийд

Тази напитка може да се предлага както охладена, по този начин и затоплена и е съвършено допълнение към ястия от пилешко или пуешко месо или зеленчукови ястия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР