Когато човек се спре на породата австралийски териер, за да

...
Когато човек се спре на породата австралийски териер, за да
Коментари Харесай

Заболявания при австралийския териер

Когато човек се спре на породата австралийски териер, с цел да си вземе домакински любим, той би трябвало да знае, че тези животни не са постоянно срещани отвън родната си Австралия. Това допуска повече внимание, с цел да бъде новото фамилно попълнение крепко и пламенно, без наследствени болести.

Отговорните животновъди сами ревизират своите разплодни кучета за генетични болести и е добре да се вземе малко кутре от лицензиран разплодник, с цел да бъде несъмнено, че става въпрос за крепко животно.

Стопанинът може да се ориентира и по външния тип на мъничето. Признаците за крепко кученце са, че не би трябвало да има признаци за кучешки заболявания от рода на заспалост, кървене, обриви или плешиви петна.

Здравото животно е умерено дебело с лъскави очи, черен нос, блестяща на слънцето четина, демонстрира любознание, любезност, спи и се храни добре.

За утешение на бъдещи притежатели може да се каже, че породата има добър здравословен статус и множеството кучета боледуват рядко. Срещат се обаче и наследствени болести, присъщи с другата си периодичност. Те са:

- Кучешки диабет - заболяването е наследствена, само че може и да се развие при неправилна хранителна диета, обездвижване поради незадоволително извършения и наддаване на тегло.

- Кучешки очни болести - най-често австралийските териери развиват катаракта, прогресивна недоразвитост на ретината, поява на непрекъсната мембрана на зеницата, дисплазия на ретината. Част от болесттите са поради недобре поддържана четина на лицето, само че болшинството са с генетичен генезис.

 Болести при австралийски териер

- Изкълчване на патела - това е особено заболяване за австралийските териери и по тази причина положителната профилактика е значима.

- Разкъсване на кръстосания лигамент - случва се при доста породи и е значимо стопанинът да реагира в точния момент. Хирургичното лекуване взема решение този проблем.

- Алергичен дерматит - това кожно заболяване е постоянно срещано при животни с гъста четина и става хронично. То е настойчиво, мъчно се лекува и от време на време води до окапване на козината на избрани места.

- Ушни инфекции - кученцата са податливи на ушни инфекции, по тази причина грижата за ушите на кучето се акцентира като значима част от общата грижа за външния тип на животното.

За да се поддържа здравето на австралийския териер стопанинът би трябвало да се погрижи за имунизациите и външното и вътрешно обезпаразитяване на кучето.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР