Когато американският космически кораб “Сигнус се скачи успешно с Международната

...
Когато американският космически кораб “Сигнус се скачи успешно с Международната
Коментари Харесай

В петък започва епичният ремонт на търсача на тъмна материя Алфа Магнитен Спектрометър!

Когато американският галактически транспортен съд “Сигнус ” се скачи сполучливо с Международната галактическа станция на 4-ти ноември, той достави на астронавтите сериозните принадлежности, които са нужни за ремонта на търсача на тъмна материя “Алфа Магнитен Спектрометър ”. Този уред в никакъв случай не е бил предвиждан да се поправя в космоса и НАСА се приготвя за събитието от съвсем четири години. “Космическата разходка ”, която ще бъде извършена в петък, ще постави началото на най-амбициозната сервизна активност в историята на космонавтиката след епохата, когато астронавтите поправяха галактическия телескоп “Хъбъл ”! 

Извънбордовата активност ще стартира в 13:50 ч. българско време на 15-ти ноември. Тя ще бъде ръководена от европейския астронавт Лука Пармитано – извънредно значим миг за Европейската галактическа организация (ЕКА), защото в никакъв случай до момента европеец не е имал водеща роля при провеждането на “космическа разходка ”. Поради историчността на събитието, ремонтът ще бъде излъчен по телевизия ESA Web TV. Партньор на Пармитано в открития космос ще е американският астронавт Ендрю Морган. Комплексната роботизирана активност отвътре на станцията ще бъде координирана от астронавтките на НАСА Кристина Кук и Джесика Меър, които неотдавна влязоха в историята като първите дами, излезли напълно сами в космоса, без да бъдат придружавани от мъже.

Очаква се “космическата разходка ” да продължи към шест часа. Ако всичко мине по проект, тя ще бъде последвана от още три извънбордови действия, които ще довършат ремонта на прибора. 

Напомням на читателите, че “Алфа Магнитен Спектрометър ” бе инсталиран към МКС през 2011 година от астронавтите на совалката “Индевър ”. Приборът бе планиран за тригодишен живот, само че съумя да действа цели осем години. Работата му бе изключителна сполучлива – въпреки че към момента естеството на тъмната материя убягва на откривателите, “Алфа Магнитен Спектрометър ” откриваше годишно над 17 милиарда феномени, свързани с галактически лъчения. Резултатите от прибора се разказват в научни публикации, които са едни от най-често цитираните спрямо останалата изследователска активност на галактическата станция.

След дълга и вярна работа, към този момент три от общо четирите охлаждащи помпи на “Алфа Магнитен Спектрометър ” са се развалили. Астронавтите, които ще излязат в открития космос, ще би трябвало да срежат осем тръбопровода, с цел да ги завържат към нова охлаждаща система, след което да извършат сложно преокабеляване.

В случай че ремонтът на “Алфа Магнитен Спектрометър ” се увенчае с триумф, което по никакъв начин не е обезпечено, неговият експлоатационен интервал ще бъде продължен до 2030-та година. Понастоящем НАСА възнамерява да финансира Международната галактическа станция до 2024-та, само че Конгресът дава поръчка, че евентуално американците ще поддържат орбиталния комплекс още дълго след тази дата. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР