Когато Acer представи очилата Windows Mixed Reality се появи малко

...
Когато Acer представи очилата Windows Mixed Reality се появи малко
Коментари Харесай

Ревю на Acer Windows Mixed Reality – очила за смесена реалност под Windows 10

Когато Acer показа очилата Windows Mixed Reality се появи малко светлина в детайлите. Компанията не сподели какъв брой ще костват, с какво ще се отличават от съперниците си и по кое време ще дебютират на пазара. Малко по-късно Acer откри завесата на тайната по време на своята годишна конференция в Ню Йорк. Това се случи обаче без да разкрива цялата информация за очилата Windows Mixed Reality. Тя единствено предложи цифрови трендове и опцията за тяхното експериментиране. Ето, че към този момент имаме опцията да ги изпробваме и опишем в елементи в актуалното ни ревю. Дизайн
Вместо скромните и искрено скучни нюанси на черно, бяло и сиво, в които е завършена огромна част от актуалната външна страна, съвсем целият челен панел на устройството е покрито с блестящо наследник емайл. През цялото това величие минава черна линия, сред която са вмъкнати логото на Acer и Windows Mixed Reality — върху нея са инсталирани две проследяващи камери. В горния и долния панел към очилата са ситуирани вентилационните решетки, които обезпечават комфорт при дълготрайно потребление на устройството.

Самият шлем и свързващата лента за главата имат шарнирна връзка. Тя разрешава повдигането нагоре на предния панел на устройството в моментите, когато желаете да се огледате в действителния физически свят.



Регулируемата лента за главата с подплата е направена от черна матова пластмаса, като се изключи синьото колелце в центъра. Във вътрешността на шлема се намира прикрепената към лупите свалящата се гумена маска.

За оптимален комфорт при приложимост на шлема, от Acer са употребявали единствено два кабела: комбинирания аудио-кабел и 4-метров кабел с входове USB 3.0 и HDMI 1.4/2.0. Те са закрепени от дясната страна на шлема благодарение на тъничък черен пластмасов пръстен.

При размери 185,4 x 35,6-119,4 х 25,4 мм и тегло 171 гр (с батериите), Acer Windows Mixed Reality е доста по-малък и лек от Oculus Rift (215,9 x 170,2 х 101,6-127 мм и 476 г) или HTC Vive (188 х 127 х 88,9-127 мм и 561 г.).
Комфорт при приложимост
В редакцията забелязахме, че шлемът на Acer може оптимално комфортно да се употребява и от хора с дълга коса: защото устройството няма горна лента и е задоволително единствено да прекарате косата през необятния отвор. В случая с Rift или Vive би трябвало да измисляте разнообразни комплицирани способи според от прическата.

Тъй като Acer AH101 е доста лек, той може безболезнено да се носи в продължение на час и повече. Регулируемата лента за главата има дебела мека плюшен подплата, която като че ли обгръща главата Ви в обятията си. Това уплътнение има отбрана от изпотяване, което е много потребно, защото след продължителна приложимост, предната част на каската леко се загрява. Както и PlayStation VR, по този начин и Acer AH101 откъм гърба има огромен въртящ се регулатор за главата. Ако го завъртите надясно, по-късно каската по-здраво ще се притисне към главата, а в случай че се завърти наляво, тя ще се разхлаби.



Но най-много в Acer AH101 ни хареса маската, наклонена нагоре. Първоначално това наподобява маловажно — дотогава, до момента в който не Ви потрябва да намерите нещо в действителния свят, без да махате цялата тази структура от главата си. Благодарение на огромния шарнир, предната част на AH101 надеждно се фиксира в най-горна позиция.
Технически характерности
Шлемът Acer AH101 е оборудван с LCD-панел с размери 73,66 x 50,8 мм, който обезпечава резолюция от 1440 х 1140 точки за всяко око и зрителен ъгъл от 100 градуса. Във Vive и Rift са употребявани OLED-матрици (86,36 х 50,8 мм) с резолюция 2160 х 1200 пиксела, предоставящи разграничителна дарба от 1080 х 1200 за всяко око и по-широк зрителен ъгъл от 110 градуса. В каската PlayStation VR има 5,7-инчов (144,78 мм) RGB OLED екран с резолюция 1080 х 960 пиксела и зрителен ъгъл от 100 градуса.

Що се отнася до честотата на възобновяване (броя фрагменти в секунда), то AH101 може да работи на периодичност 90 Hz при свързване към система с дискретна графична карта посредством врата HDMI 2.0. Честотата на освежаване пада до 60 Hz при работа с интегрирана графика и порт HDMI 1.4. В доста случаи, 60 Hz подсигуряват изцяло задоволително усещане от виртуалната действителност, само че не е толкоз плавна картината, като при 90 Hz. Rift и Vive работят единствено на периодичност 90 Hz, а PlayStation VR поддържа честотата от 90 Hz за игри с виртуална действителност и 120 Hz за наличие, без VR детайли, като да вземем за пример при филмите.

За разлика от множеството съперници, с цел да сътвори виртуална магия, Acer AH101 не се нуждае от голям брой датчици. Те са сменени от две камери, рибешко око“ на предния панел, които служат за външен тракинг и разрешават правенето на виртуални разходки без външни датчици. Както и в Rift, Vive и други сходни системи, AH101 има вграден жироскоп, акселерометър и магнитометър, осигуряващи тракинг позициониране с шест степени на независимост. Това значи, че системата тъкмо ще наблюдава придвижванията на главата — най-малко на доктрина.
Настройка
Основната част от настройката на Acer AH101 се прави автоматизирано в режим plug-and-play. След свързване на каската към игровия ноутбук Acer Predator Triton 700 посредством HDMI и USB 3.0, получихме уведомление, гласиащо, че за потреблението на това устройство се нуждаем от ъпгрейд на системата до Windows Fall Creators Update. След обновяването стартира в действителност процеса по инсталирането, който продължи 5-7 минути и се показваше в постъпков избор на настройки. Преди инсталиране, стартирайте инспекция на характерностите на вашия компютър, с цел да сте сигурни в неговата съгласуемост.



След това идва времето за конфигурация на контролерите. След тяхното включване, би трябвало да отстраните капака на отделението за батерията, с цел да стигнете до бутона за сдвояване. Малко неловко, само че в случай че не желаете контролерите инцидентно да се изключат по време на игра, то това е напълно вярното решение.

След сдвояването би трябвало да извършите избор по какъв начин ще играете: в седнало или изправено състояние. От Вас се желае да вземете каската и да натиснете бутона Сenter в настройките. След това би трябвало да натиснете бутона Trace, с цел да може устройството да наблюдава границите на игровата област. Вече всичко е готово и можете да се потопите в една виртуална действителност по версия на Microsoft. А тя не е толкоз зле.
Съвместимост
За да се реализиран най-хубави резултати (т.е. работа с периодичност на възобновяване 90 Hz), ноутбукът Ви или настолния компютър би трябвало да дава отговор на някои минимални условия. Имате потребност от: последната актуализация Windows 10 Fall Creators Update, не по-малко от 16 GВ оперативна памет, дискретна графична карта не по-лоша от Nvidia GTX Geforce 965M или AMD Radeon RX 460, порт HDMI 2.0 или DisplayPort 1.2, както и порт USB 3.0.

Настолният компютър би трябвало да има най-малко процесор Intel Core i5 от шесто потомство, а ноутбука – Intel Core i5 от седмо потомство с технологията Hyper-Threading. AH101 ще работи и на системите с интегрирана графика и порт HDMI 1.4, като Asus VivoBook Flip 14, само че с понижена периодичност на възобновяване до 60 Hz.
Контролери
Шлемът Acer AH101 е окомплектован с два контролера, наподобяващи нещо като портативни диско-топки. Особеностите на структурата и солидният пръстен в горната част на всеки от контролерите, Ви карат да си спомните за къде по-леките и изящни контролери Oculus Touch. Тук обаче не може да става дума за грациозност. Пръстените са осеяни с бели светодиоди, които са предопределени да оказват помощ на вградените в каската камери за следене на придвижването на ръцете.



Тази част на контролера, която държите в ръка, е много комфортна. Размерите на устройството са подбрани, тъй че да може без проблеми да щракате върху бутоните. На горната част на ръкохватката на контролера се намира тъчпад, върху който може да се кликва. Той се употребява в голям брой стратегии, според от пуснатите игри или приложения. Там се намира и аналоговия стик и бутон Menu. Бутонът Windows се намира върху ръкохватката под бутона Menu — той е предопределен за излизане в „базовия свят“. В взаимозависимост от това, какъв контролер държите в ръцете си, тригерът Grab попада тъкмо под палеца, а спусъка — тъкмо под показалеца.

По време на тестванията, при нас не породиха никакви проблеми с телепортирането на мечтаното място благодарение на един от тъчпадите или със спусъка Superhot VR или Ghostbusters. Когато възникне нужда от повдигане на револвера чувствате, че все едно в действителност сте взели същински предмет.
Интерфейс
Всеки шлем за виртуална действителност има по този начин наречения „базов“ или „домашен“ свят и AH101 не е изключение. Когато сложите каската по стандарта Microsoft MR, попадате в „базовия свят“ Cliff House — много нереална конструкция с бели стени, обзаведена с мебели, които можете при предпочитание да премахнете. Да видите националния парк Маунт-Рейниър много внезапно натрапен върху ярко-синьото небе, тъмно-синия океан и пронизително бели стени.

На избрани стени има виртуални прозорци на някои приложения от Microsoft, като Edge, Store, Hologram и Skype. С помощта на контролерите можете да променяте размерите на прозорците, или да ги премествате на други места, просто с кликване. С натискане на бутона Windows на някой от контролерите, излиза Start Menu, наподобяващо плочките на компютър, работещ под Windows.



Приятно ни изненада и фактът, че виртуалната клавиатура на Microsoft, малко неуместната в други случаи, се оказа толкоз потребна във VR, изключително за въвеждане на ключова дума при двуфакторна автентификация. Тя няма да размени физическата клавиатура, защото би трябвало да посочите всяка писмен знак и да кликнете върху нея, само че е много подобаваща за писане на къси бележки или писма.
Наистина ли това е смесена действителност?
От Microsoft назовават Acer AH101 и останалите очакващи своя час шлемове, основани на тази платформа, MR-устройства за смесена действителност. Но те в действителност ли са такива? Накратко – не.

Въпреки, че Acer AH101 има два предни датчика, те са предопределени за следене на ситуацията на главата и контролерите, а не за налагане на цифрови неща в действителния свят. В реалност, тези каски — това са просто още едно ходило по пътя към основаване на неограничена виртуална действителност въз основата на компютър.

Що се отнася до всички тези устройства, то MR — това е единствено маркетингов трик. Ако мечтаете за същинска смесена действителност, то ще би трябвало да почакате, до момента в който на пазара не се появят потребителски версии на HoloLens или Meta 2.
Игри и приложения
Като новак състезател на VR пазара, Microsoft е в извънредно неравностойно състояние заради ограничавания размер от наличие. Към този миг, в Windows Store има 49 съвместими игри и приложения, доста от които (включително и Аrizona Sunshine, Superhot VR и Dreadhalls) към този момент са налични в магазините на Oculus и Steam.

За да компенсира незадоволителния размер наличие, Windows Store предлага няколко приложения за основаване на 360-градусово видео, като JauntVR, vTime и LittleStar. Можете също да изтеглите и приложението Hulu, в случай че внезапно Ви се прииска да изгледате сериала „Бегълци“ във виртуалното кино.

Към момента в магазина Oculus може да намерите над 2000 съвместими приложения и игри, а за Vive и PlayStation VR са налични надлежно повече от 300 и 100 имена. От Microsoft се надяват да се оправят с недостига на наличие, посредством свързване към Steam Store.
Обобщение
Acer AH101 и всички предстоящи шлемове, основани на платформата на Microsoft се назовават устройства за смесена действителност, които те в действителност не са. Въпреки съществуването на двойки датчици, които биха могли да бъдат употребявани за наслагване на цифровите изображения във физическия свят, в настоящата версия на действителността на Microsoft няма нищо смесено. Вместо MR, купувачите получават каска, осигуряваща добър резултат на виртуална действителност и няколко спомагателни функционалности от Microsoft с цел да се увеличи продуктивността.

Компанията Acer желае за Acer AH101 $399 (в САЩ) — толкоз, колкото коства Oculus Rift, само че доста по-малко, в сравнение с HTC Vive ($599). Комплектът PlayStation VR с два контролера за придвижване и камера коства $499 (каската настрана се продава за $299). В случая с Acer AH101, Вие получавате доста по-лек и елементарен за слагане шлем, в сравнение с при съперниците. Като бонус идва и опцията за потребление на шлема с не най-мощните системи.

За страдание, във връзка с качеството на изображението и тракинга, Acer AH101 отстъпва на Rift и Vive, в които са осъществени по-добри технологии. Вие също по този начин сте лимитирани от извънредно скромния набор от налични приложения. Това значи, че, като се изключи лесното свързване и съвместимостта с вградена графика, вие в действителност плащате за бюджетен артикул. Разбира се, това е ужасно, че можете да го употребявате с ноутбук за $300. Все отново ще се насладите на виртуална, допълнена и смесена действителност на най-високото допустимо равнище за качество.

Като цяло, Acer AH101 — това е добър избор за притежателите на евтини ноутбуци, които нямат място за прилагане на Vive или Rift. Достатъчно е и за тези, които желаят да купят портативна VR-система, която е лесна за конфигурация. На всички останали предлагаме да се извърнат към системите от по-висок клас.

Положителни черти:
Лека структура и ослепителен цвят на корпуса;Съвместимост с голям брой системи;Не са нужни външни датчици.
Отрицателни черти:
Ограничен избор на игри и приложения;Значителни разлики в качеството на изображението според от потенциала на системата;Струва тъкмо толкоз, колкото и Oculus Rift.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР