Кога за последно прочетохте статия от началото до края, без

...
Кога за последно прочетохте статия от началото до края, без
Коментари Харесай

Повърхностното четене - пътят към оглупяването

Кога за последно прочетохте публикация от началото до края, без да се отегчите, без да пропуснете?

Според изследвания потребителите на обществените мрежи четат най-вече заглавия и си вадят заключения съгласно тях. Обикновено мненията нямат нищо общо със замисъла на материала или пък повтарят нещо, което към този момент е написано в него, само че не е прочетено.

Нямаме самообладание за нищо. Бързаме да скролнем нататък. Отегчаваме се елементарно. Това е един от сериозните проблеми на актуалните консуматори в обществените мрежи, настояват учените.

Особено рисково е това за подрастващите, които развиват сходно отношение към всеки текст - в това число отвън обществените мрежи. Това затруднява децата да се оправят с разказвателните предмети, които допускат максимален размер текстове. От своя страна сходно отношение попречва пълноценната мозъчна функционалност. Навикът на четене с схващане е отживялост.

Искаме да получим всичко наготово - надробен материал, който да ни даде най-важната информация.

Не желаеме да си сътворяваме непотребни усложнения със лично осмисляне и разсъждения.

За да има смисъл и дълбочина, един текст би трябвало да търпи развиване - встъпителна част, нещо като ревю с причини и умозаключение. Ние нямаме търпението да изчетем даже половината от това. Мозъкът ни автоматизирано приема, че е схванал защо става дума още при първите фрази, и изключва. Вече сме подготвени за идващото незадълбочено четене.

Помните ли по кое време беше последният път, когато прочетохте един текст от началото до края, без да прескачате и без да се отегчите?

Ако сте прочели този, запишете в коментар под публикацията името на обичания си град, с цел да знаем, че търпението и любознателността към момента съществуват.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР