Кога да бъдат проведени президентските избори? Още няма яснота, като

...
Кога да бъдат проведени президентските избори? Още няма яснота, като
Коментари Харесай

Все още няма съгласие кога да са президентските избори, ГЕРБ иска 7 ноември

Кога да бъдат извършени президентските избори? Още няма изясненост, като съгласно ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова другите партии в Народното събрание нямат изясненост за дата.

По думите на Атанасова, ГЕРБ предлага 7 ноември и смята това за последната добра допустима дата, тъй като последната е 21 ноември. Тя предизвести и, че в случай че изборите не са 2 в 1 (т.е. в случай че има отново предварителни парламентарни избори), избор в три следващи недели ще значи да се похарчат над 200 000 000 лв..
 Дончев не вижда избори 2 в 1 като добър вид Дончев не вижда избори 2 в 1 като добър вид
В капан сме. Избори " 2 в 1 " е неприятен вид – и като организация, а и никой не знае какво ще произведат. Парламентарни и президент...

Атанасова уточни и друго - че имало спор с доставчика на машини за гласоподаване " Сиела Норма " по отношение на сорс кодове и криптографски ключове (за сигурността на данните, събрани след досегашните избори) и сумата от 9 млн. лв.. Тя се възмути, че Народното събрание се употребява за съдия в търговски спор сред ЦИК и " Сиела Норма ".

Директорът на " Сиела Норма " Веселин Тодоров също сподели, че " май изборите няма да са през октомври, а през ноември ". Той удостовери, че " има известни компликации в детайлизирането на контракта, прецизираме някои елементи по привършване на контракта от 6 февруари ", само че съгласно него нещата вървят. За изборите от 11 юли " няма съвсем никакви несъгласия, става въпрос за дребна сума ", посочи Тодоров.

Същевременно Веселин Тодоров сподели и, че има опция " да се закупят " най-малко още 1200 машини, а може и да станат малко над 2000, изключително при избори през ноември. Десислава Атанасова обаче уточни броя от 2400 машини. Цената на една машина е към 5200 лева, като по думите на Тодоров това е съвсем същото, както за предходния избор, оскъпяване имало само поради оскъпяване на съставни елементи.

Утре, 26 август, следва нова среща сред ЦИК и " Сиела Норма ", с цел да бъдат изчистени всички елементи.
 Избори 2 в 1 - машинното гласоподаване ще е софтуерно предизвикателство Избори 2 в 1 - машинното гласоподаване ще е софтуерно предизвикателство
Ако желаеме избори 2 в 1, софтуерът би трябвало да се сътвори, да се модифицира, да мине проби за сигурност – такова нещо не е юридически...

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР