Кое е това блюдо, което може едновременно да ни стопли,

...
Кое е това блюдо, което може едновременно да ни стопли,
Коментари Харесай

Как да сготвим домашна супа за душата?

Кое е това ястие, което може по едно и също време да ни стопли, да укроти глада ни и да ни достави витамини, фибри и минерали, без да качваме телесна маса. Това е домашната чорба, несъмнено. Тя постоянно би трябвало да участва на нашата софра. Всяко семейство я обожава, тъй като се подготвя бързо и елементарно и постоянно е вкусна.

Но с цел да е потребна за здравето, би трябвало да избираме сезонни зеленчуци, отгледани допустимо най-близко до нашето обитаемо място, водата да е изворна или филтрирана, солта - малко, а богатите на антиоксиданти подправки, чесън и лук - огромно количество.

Българската стопанка е ужасно изобретателна и съобразителна във връзка с запазване, консервиране и заледяване на огромна част от продуктите, влизащи в състава на едно ядене. Още от пролетта стартирам подготовката за набиране на артикули.

Като резервирам скъпите съставки, съхранявайки и подготвяйки по верния метод продуктите, моето семейство получава разнообразна кухня с помощта на грижата и вниманието за това.

Заготовки и съставки за чорба

 Домашни кубчета бульон за чорба Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева

Да стартираме със зелените артикули - да замразим спанак, нарязан на ситно, зелен лук, да консервираме лапад, да съберем и изсушим коприва, ето част от концепциите за превъзходна зелена чорба в зимният интервал. По този метод и приготвянето на бульоните е приятна задача. Приготвени от свежи и сезонни зеленчуци, замразени на порции или в торбички за лед, като кубчета - концепциите ни носят улеснение когато и да е.

Супите, основани на леща, гъби, пилешко или пуешко месо, елементарно могат да се трансфорат в само ядене. Прекрасно знаем, че в забързаното всекидневие, стрес и затънал метод на живот избираме бързото похапване на нещо, с цел да заситим глада. Това не е верният вид и за мен постоянно той има решение.

Никак не е комфортно да си вземем купа със чорба, колкото и да ни се желае, по време на работа. Затова по-удачен вид е пасираната чорба - комфортно, питателно и засищащо, отпивайки я с прясно изцеден от сутринта лимонен сок.

Подправки за домашна чорба

 Подправки за чорба

Подправките са доста значими и незаместим артикул за приготвянето на всяка хубава домашна чорба. Всяка ароматна тревичка има собствен принос за усета и за здравословните качества на супата. Най-добре се съхраняват през съответния за тях сезон /най-вече края на лятото и есента/, като се замразяват в прясно положение или като изсушена фалшификация. Така си спестяваме неудобството, изключително през зимата, да ги закупуваме от пазара безвкусни, с неприятно качество и без мирис.

Най-желаните подправки са и скъпи за нашето здраве, като се изключи че те усъвършенстват качеството и на бульоните, които подготвяме.

- Магданоз - укрепва сърцето и е потребен за зрението;

- Джоджен /гьозум/ - той е потребен за стомашно чревния тракт и за нашето храносмилане;

- Кимион - оказва помощ за подуването на корема;

- Мащерка - Действието е антисептично;

- Девисил - оказва помощ при изтощение;

- Чубрица - понижава образуването само че газове.

Предимства на домашната чорба

 Домашна чорба

За разлика от домашните супи готовите съдържат прекомерно доста сол. По същата причина избягвайте купешките кубчета бульони, които съдържат много консерванти и подобрители.

Научни проучвания от дълго време сочат, че в случай че всеки ден заменяме две съществени ястия с две порции чорба, ще имаме 50% по-големи шансове да понижим и телесното си тегло.

Това е по този начин, тъй като при един и същи брой калории супата съдържа повече вода и заема повече място в стомаха, като основава възприятие на задоволеност и обезпечава огромно количество сила.

Едни от най-любимите супи у нас са пилешка чорба, чорба топчета. От години все по-голяма известност набира подправената шкембе супа.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР