Кое е характерно при здравите зрели хора? Че практически всички

...
Кое е характерно при здравите зрели хора? Че практически всички
Коментари Харесай

Любовта е основна потребност за здравословното развитие на човешкото същество ♥ Ейбрахам МАСЛОУ

„ Кое е особено при здравите зрели хора? Че на практика всички (макар и не безусловно всички) са живели живот в любов, обичали са и са били обичани. Нещо повече, те в този момент са обичащи хора. “

Как да отличим вътреприсъщото от инцидентното

Най-пълно изучената вътрешноприсъща конструкция е потребността от обич. С нея можем да илюстрираме и четирите упоменати способи за разграничение на вътрешноприсъщото и всеобщото в човешката природа от инцидентното и локалното:

♥ На процедура всички терапевти са съгласни, че когато проследим дадена невроза обратно до началото й, ще открием с огромна периодичност отнемане от обич в началните години. Няколко полу-експериментални изследвания потвърдиха това при новородени и бебета до състояние, че радикалното отнемане от обич се счита даже за рисково за живота на новороденото. С други думи, лишаването от обич води до заболяване.

♥ Известно е, че в случай че тези болести не са станали необратими, те могат да се излекуват, изключително при дребни деца, като им се обезпечи обвързаност и любяща грижа. Вече имаме задоволително учредения да считаме, че даже при психотерапията и психоанализата на по-сериозните случаи при възрастни лечението прави допустимо едно нещо - пациентът да получава и оползотворява обичта, която лекува. Освен това съществува растящо количество данни, които потвърждават корелация сред изпълненото с любов детство и здравето в зрелост. Такива данни водят до обобщението, че любовта е съществена нужда за здравословното развиване на човешкото създание.

♥ В обстановките, в които им се позволява свободен избор, и в случай, че към момента не са осакатени и повредени, децата избират любов пред не-обич. Все още не разполагаме с действителни опити, които да го потвърждават, само че имаме голям клиничен материал и някои етиологични данни в поддръжка на това умозаключение. Общоразпространеното наблюдаване, че децата избират любящия преподавател, родител или другар пред враждебно настроения или леден преподавател, родител или другар илюстрира това, което желаеме да кажем. Така да вземем за пример в обстановката, която съществува на остров Бали, плачещото новородено ни споделя, че то избира любов пред не-обич. Зрелият гражданин на острова не изпитва такава нужда от любов, както зрелият американец. Децата на Бали се научават от горчив опит да не я търсят и да не я чакат. Но на тях не им харесва това възпитание; те плачат горчиво, до момента в който ги възпитават да не желаят любов.

♥ И най-после, какво откриваме описателно при здравите зрели хора? Че на практика всички (макар и не безусловно всички) са живели живот в любов, обичали а и са били обичани. Нещо повече, те в този момент са обичащи хора. И най-после, колкото и парадоксално да звучи това, те имат по-малка нужда от обич от междинния човек, явно тъй като към този момент са имали задоволително.

Из: „ Мотивация и персона “, Ейбрахам Маслоу, преводач Цветан Петков, изд. „ Кибеа “
Снимка: 5basicneeds.weebly.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР