КНСБ следи с тревога ситуацията на пазара на електроенергия в

...
КНСБ следи с тревога ситуацията на пазара на електроенергия в
Коментари Харесай

КНСБ поиска свикване на Тристранния съвет заради поскъпването на тока

КНСБ следи с паника обстановката на пазара на електрическа енергия в България през последния месец. Предприятия стопират работа поради високите цени. Производители вещаят шоково повишаване на съществени хранителни артикули.
Като национално виновна организация, призвана да пази правата и работните места на хиляди българи, КНСБ споделя терзанията на българския бизнес, че явно има проблем, който основава напрежение на енергийния пазар. Това се споделя в декларация на КНСБ във връзка обстановката на пазара на електрическа енергия в България.
" Отчитаме, че резултатът от това повишение на цената на ел. силата ще засегне освен бизнеса. То може да докара и до растеж на цените на хранителни и нехранителни артикули, което ще отрази директно върху приходите на българските жители.
Увеличението би засегнало държавни и общински администрации, лечебни заведения, учебни заведения, членовете на синдикатите и всички работещи български жители.
Прозрачност, надеждност и предсказуемост – това са основни категории за сполучливо и пълноценно действие на енергийния пазар.
Затова молим за незабавни и съответни стъпки за недопускане на напрежение в системата на българската енергетика и промишленост в разгара на зимния интервал:
В тази обстановка е извънредно значима ролята на публичния регулатор. КНСБ упорства за усилване на експертизата и интензивността на КЕВР при наблюдаване и оценка на провокациите на пазара и своевременна намеса. Настояваме за регламентиране на опциите за регулатора за намеса в спешни обстановки.
Един от значимите детайли за образуване на цената на електрическата енергия е добавката „ Задължение към обществото “. Настояваме регулаторният обзор от страна на КЕВР на цените в бранш „ Енергетика “, осъществяван на тримесечна база, да обхване и тази добавка, посредством което може да обезпечи регулация на крайните ценови нива.
Искаме включването на всички покупко-продажби на енергийната борса, в това число и дълготрайните контракти за индустриалните консуматори. Създаване на предвидим, дълготраен механизъм, който да обгръща контракти с индустриални консуматори, надвишаващи една година.
Въвеждане на механизми за компенсиране на промишлеността и енергийните производители за стремглаво увеличаващите се разноски за въглеродни излъчвания, както и унищожаване на непазарни тежести за енергийните сдружения.
Приемане на незабавен комплекс от ограничения, които да защитят популацията от спекулативно повишаване на съществени артикули в разгара на зимния сезон`, декларират от синдиката.
КНСБ отбелязва с паника засилващото се напрежение в обществото и структуроопределящи компании в страната и предизвестява, че неналичието на незабавни и съответни ограничения от всички ангажирани институции може да докара до непредвидими последици за цялата енергийна система и българската стопанска система като цяло.
" Поскъпването на електрическата енергия ще има отрицателен резултат и върху заплатите на всички български жители. Затрудненията на бизнеса имат директно отражение върху покачването на възнагражденията, което се договаря сега. Това би породило и ненужно напрежение у хората, които разумно желаят по-високо нарастване на заплатите, компенсиращо повишаването на съществени артикули.
Считаме, че най-хубавият метод за намиране на решение в тази спешна обстановка е посредством необятен разговор сред всички обществен сътрудници.
Затова предлагаме незабавно привикване на Националния съвет за тристранно съдействие, в което в наличието на регулатора КЕВР, работодателите и държавното управление да бъде разисквано напрежението и да бъдат открити правилните решения за бъдещето на енергийната система на страната ", приключва декларацията на КНСБ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР