Knight Frank разкри новия Prime Global Rental Index, който проследява

...
Knight Frank разкри новия Prime Global Rental Index, който проследява
Коментари Харесай

Какво се случва с наемите на луксозни жилища

Knight Frank разкри новия Prime Global Rental Index, който наблюдава смяната в наемите на първокласни жилища в 10 известни бизнес центъра по света. Според данните междинният годишен растеж на наемите е 11,9% и е най-високият от 2010 година насам.

Най-висок растеж на наемите на първокласни жилища има в Ню Йорк, където повишаването е с 38,5%, следван от Лондон - 26,4% и Торонто - 17,2%. Близо 11 на 100 са се вдигнали наемите на жилища от високия клас в Сингапур. Следват Сидни с растеж на наемите от 7,2%, Оукланд - 5,9%, Токио - 5,4%, Хонконг- 3,9%,    Монако - 2,7% и Женева -  Женева - 1,1%.

Основната причина за този растеж на наемите е премахването на коронавирус рестриктивните мерки и връщането на хората в градовете. Наемните чиновници, задграничните студенти и корпоративните наематели още веднъж се интересуват от жилища чартърен. Голямо показване в Ню Йорк и Лондон е желанието на пазара на наеми да компенсира спада и да се върне към равнищата отпреди рецесията.

Има и няколко други фактора, които въздействат на пазара. В разгара на пандемията доста притежатели на жилища, които преди този момент са отдавали парцелите си чартърен, ги продадоха заради спадащо търсене. Поради това в този момент повишаването на търсенето се сблъска с неналичието на предложение. През същия интервал цифровите номади продадоха личните си къщи и се реалокираха в топлите страни, а в този момент търсят жилища чартърен.

Каква част от прихода ни отива за наем

Според Knight Frank немите към този момент се връщат към равнищата отпреди пандемията, икономическият напредък се забавя, а пазарът на труда отслабва. Поради тази причина специалистите чакат растежът на наемните цени в сегмента на първокласните жилища да се забави внезапно през останалата част от 2022 година

Торонто може да се окаже изключение. Тук обявите за отдаване чартърен са намалели с 23% през годината до март 2022 година и възбраната на Канада за задгранични купувачи може да увеличи търсенето, защото тези, които се реалокират от чужбина, са принудени да наемат, а не да купуват.
 istock istock
Хонконг е единственият град, в който първокласните наеми понижават на тримесечна база, с 1,1% през трите месеца до март 2022 година Нова вълна от инфекции с Covid-19 и произлизащото от това затваряне на граници трансфораха локалните в единствените претенденти за наемане на жилище.

В първокласния централен Лондон има ранни признаци, че предлагането може постепенно да се усилва, защото разочаровани продавачи, които не могат да реализират ценовите си упоритости, избират да ги отдават чартърен.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР