Кметът Йорданка Фандъкова и независимият общински съветник Борис Бонев обявиха

...
Кметът Йорданка Фандъкова и независимият общински съветник Борис Бонев обявиха
Коментари Харесай

Велоалеи и нова бус лента по Патриарха в София

Кметът Йорданка Фандъкова и самостоятелният общински консултант Борис Бонев оповестиха огромен план за възстановяване на придвижването по няколко съществени артерии в центъра на столицата.

В парка на НДК те оповестиха, че придвижването по няколко централни булеварда ще бъде преосмислено и направено по-безопасно и комфортно. Основната смяна визира бул. „ Патриарх Евтимий “, където ще бъдат обособени велоалеи и нова бус лента.

Очаквам планът да бъде прегледан в Столичния общински съвет след което имаме подготвеност да стартираме, сподели Фандъкова.

Откъм страната на бул. "Витоша " велоалеята се смъква от страната на пътното платно. Освен велоалея, по бул. "Патриарх Евтимий " се обособява бус лента. На процедура от Университета до Петте кьошета времето за напредване на тролеите ще бъде кратко сензитивно, като по този начин ще насърчим повече хора да се движат с градския превоз, заяви столичният кмет.

С днешния план ще виждаме от ден на ден хора, които ще употребяват велосипедните алеи и ще слязат от колите, сподели основният проектант на София Здравко Здравков.

Тенденцията в цяла Европа е общините да мислят повече за пешеходците и за велосипедистите. Проектът, който представяме през днешния ден, е част от пакет от планове, ориентирани към по-бързото осъществяване на велоалеи, пешеходни пространства. В този план е помислено за всички участници в придвижването и той демонстрира нашата визия за превръщането на София в град на хората, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че планът свързва няколко сектора - с изключение на бул. "Патриарх Евтимий ", и булевардите "Витоша " и "Фритьоф Нансен ". Проектът е доста сложен и дава доста решения - две еднопосочни велоалеи свързват шест съществуващи велотрасета в мрежа - велотрасето по бул. "Витоша " към Южния парк, по бул. "България ", през бул. "Скобелев ", ще създадем връзка с бул. "Цар Борис III " и с бул. "Прага ", разясни тя.

В този план ще разгледаме и двупосочното придвижване на коли по бул. "Фритьоф Нансен ", уточни тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР