Кметът на София Йорданка Фандъкова се нае да опише всички

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова се нае да опише всички
Коментари Харесай

Фандъкова с призив: Използвайте повече градския транспорт

Кметът на София Йорданка Фандъкова се нае да опише всички ограничения, които Столичната община е взела във връзка с токсичния въздух в София. Тя заяви, че локалната администрация прави механизирано метене на главните булеварди, започвайки от бул. „ Ботевградско шосе “ и бул. „ Черни връх “. Взето е решение за миене на улиците в дни, в които няма заплаха от замръзване поради ниските температури.

"Основните ни старания са ориентирани за ограничение на горенето на отпадъчни материали – гуми, отработено масло, пластмаси, едрогабаритни боклуци, текстил и други ", съобщи Фандъкова

Тя посочи, че продължава събирането на гуми, излезли от приложимост, което стартира през декември.

"До момента сме събрали към 3000 гуми в регионите „ Овча купел “, „ Младост “ и кв. „ Д. Миленков “ в регион „ Искър “. През уикенда откриваме още два пункта - в „ Люлин “ и „ Връбница “. Целта ни е гумите да не доближават до недобросъвестни жители, които да ги употребяват за горене. Организираме и акция по събиране на текстил, която също има за цел да предотврати вторичното му събиране от контейнерите и горенето му ", регистрира столичната градоначалничка.

И разясни, че: "От 20 декември по мое предписание и дружно с Регионална инспекция за опазване на околната среда и Общинска полиция, правим инспекции на пунктовете за събиране на вторични първични материали и автосервизи. Съставени са 8 акта за нарушавания, като санкциите, които се постановат от Регионална инспекция за опазване на околната среда, са до 4 хиляди лева Отново за да не позволяваме горенето на боклуци завишихме събирането на едрогабаритни боклуци, които жителите изхвърлят до контейнерите за боклук. "

Йорданка Фандъкова посочи, че Столична община няма пълномощия да прави инспекции вътре в домовете на жителите за употребяваното гориво за отопление, само че искане на градската администрация Министерство на околната среда и водите е стартирало процедурата по въвеждане на стандарти за твърдото гориво. "Целта ни е на пазара да не бъдат допускани дърва и въглища с високи равнища на пепел и сяра, които са съществени замърсители в зимните месеци. ", посочи кметът на София.

По нейни думи системата на Българска академия на науките за предизвестяване за равнищата на ФПЧ, като нейните прогнози са на уеб страницата на общината.

"Моля жителите, които имат опция, в дните с прогноза за превишение да не употребяват твърдо гориво за отопление и да употребяват градския превоз за всекидневните си пътувания в града. ", прикани Фандъкова.

"Основните замърсители на въздуха в София са битовото отопление на твърдо гориво и автомобилния трафик. В края на декември работна група, отпред със зам.-кмета по екология, внесе пакет от ограничения, които да лимитират замърсяването от автомобилния трафик. Очакваме тяхното разискване в комисиите да стартира ", анонсира тя.

И добави, че преди дни в пунктовете за първична регистрация на КАТ започнаха работа и газанализаторите.

"Освен това би трябвало да имаме поради и географските и климатични особености на града. Според учените от Института по метеорология, съществена причина за повишените равнища на ФПЧ през зимните месеци в София е така наречен температурна инверсия. Това значи, че в Софийското поле, което е долина, студеният въздух се задържа ниско в атмосферата и това не разрешава естествената вентилация. Този развой може да се види и в температурата на въздуха – да вземем за пример, утринната температура в „ Дружба “ е по-ниска от тази на Копитото. При температурна инверсия замърсителите остават ниско в атмосферата и се натрупват, което е и причина най-високи равнища на ФПЧ да се засичат в часовете от среднощ до рано заран. Валежи, вятър и нагряване на земната повърхнина от слънцето водят до възобновяване на естественото положение на атмосферата, при която топлият въздух е в ниските пластове, а студеният – над него. ", съобщи още Йорданка Фандъкова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР