Кметът на София Йорданка Фандъкова провери как върви процесът по

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова провери как върви процесът по
Коментари Харесай

Старият ТЕЦ в Южния парк се превръща център за съвременни изкуства

Кметът на София Йорданка Фандъкова ревизира по какъв начин върви процесът по реорганизация на някогашната постройка на топлоцентралата на НДК. Сградата ще се трансформира в център за модерни изкуства.

Изоставената от години топлоцентрала се намира в Южния парк. Конструкцията ще се резервира, даже част от графитите по стените ще останат, с цел да остане и духът на постройката.

"Вече се работи по един от основните знакови културни обекти. Строителните действия започнаха на 16 юни. Работи се интензивно. Това е промяна на изоставена промишлена постройка и превръщането ѝ в център за модерно изкуство. Това е знаков основен обект, който ни приобщава към най-хубавите европейски образци, с тяхната грижа и опциите за модерно изкуство. Мястото е прелестно и е в самия Южен парк. Поставих изискване по никакъв метод да не се навлиза в парка. Работиха десетки представители на създателите под управлението на Малина Едрева, която даде сърце и душа в този план, както и зам.-кметът Тодор Чобанов ", уточни столичният градоначалник.

Фандъкова изясни, че са били извършени редица разисквания, както и един извънредно сполучлив интернационален архитектурен конкурс. Над 60 организации са се явили и журито е присъдило първата премия на българско проектантско студио, което е основало плана, по който се работи сега.

Проектът планува оптимално опазване на промишления тип на постройката и основаване на благоприятни условия с огромна зала и две по-малки. Ще се изградят топли връзки и кафене на терасата. Ще има и външен амфитеатър с доста зеленина и дървета, като и пространства за услуга от резидентен вид.

Очакванията са при започване на идната година строителните действия да бъдат приключени. Предвижда се центърът да работи като общински културен институт. От Столичната община се надяват в ръководството на центъра да се включи и Министерство на културата.

Кметът изрази вяра центърът за модерни изкуства да проработи най-късно при започване на 2022 година.

Стойността на строителния план е 3.7 млн. лв., като финансирането е напълно общинско. За оборудването общината е кандидатствала по Норвежкия механизъм и чака да получи външно финансиране.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР