Кметът на София Йорданка Фандъкова не взе категорична позиция по

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова не взе категорична позиция по
Коментари Харесай

Фандъкова: „Топлофикация-София“ трябва да остане публична

Кметът на София Йорданка Фандъкова не взе безапелационна позиция по въпроса би трябвало ли „ Топлофикация-София “ да остане благосъстоятелност на Столична община или сдружението би трябвало да премине в ръцете на страната. Фандъкова съобщи, че собствеността на активите на компанията би трябвало да остане обществена и изключи вид тя да се приватизира. „ В диалозите ми със служебния министър на енергетиката изрично не се позволява промяна на собствеността на „ Топлофикация “ от обществена на друга. Дали ще бъде общинска или държавна? Въпросът е, че тя би трябвало да остане обществена, тъй като това е стратегическо сдружение за София. Такова е разбирането и на общинските съветници, и на страната. Планът, който се създаде за „ Топлофикация “, планува намирането на външен влиятелен вложител, който да влага и вероятно да ръководи сдружението под някаква форма. Общината е избрала формата на външен мениджмънт, страната може да предложи друга “, разяснява Фандъкова по Българска национална телевизия. От думите й стана ясно, че се търси частна компания, която да вложи към 800 млн. лева в основаването на мощности за производството на ток, които да подкрепят главната активност на сдружението.

Фандъкова добави, че има плюсове и минуси в това „ Топлофикация-София “ да остане общинска, както и да мине на ръководство от страната. „ Това, което страната може да способства в този тежък миг е, че нейните процедури са по-бързи. От друга страна, страната може да помогне или да урегулира казуса със отговорностите на компанията към БЕХ “, разясни кметът.   

„ Топлофикация “ е в регулаторен капан и е обречена да натрупа загуби. Всички са наясно, че в случай че се резервира цената на газа сега, при която компанията купува на към 300 лева за мегават/ час и продава с решение на КЕВР за 114 лева, сдружението ще натрупа нови 500 млн. загуба до Нова година. Решенията би трябвало да ги търсим дружно с страната, решенията са в модернизацията на „ Топлофикация “, заключи Фандъкова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР