Кметът на община Шумен Любомир Христов прие в петък извънредния

...
Кметът на община Шумен Любомир Христов прие в петък извънредния
Коментари Харесай

Кметът на Шумен прие посланика на Армения

Кметът на община Шумен Любомир Христов одобри в петък изключителния и пълномощен дипломат на Република Армения Армен Саргсян. Градоначалникът показа пред госта, че усеща арменската общественост в Шумен доста близка. „ Радвам се, че българи и арменци живеят като положителни съседи от епохи в нашия град. Историята на нашите два народа е доста сходна и това ни прави още по-близки. Истинските посланици на тези топли другарски връзки са хората, тъй като в всекидневието си българи и арменци постоянно са си помагали и в хубави, и в сложни моменти “, сподели Христов по време на срещата. На нея участваха и зам.кметовете на община Шумен.

„ Тук съм, с цел да изразя още един път благодарността на нашия народ към България и българите, които приютиха хиляди арменски бежанци при започване на предишния век. Братското отношение е повода освен нашите сънародници тук, само че и цяла Армения да изпитва същото топло отношение към България. Благодаря за всичко, което прави локалната власт, с цел да се запазят арменските обичаи и просвета. Ние би трябвало да използваме този капацитет и желая да насочва предложение да помислим за побратимяване на Шумен с град в Армения. “

Любомир Христов изрази готовността на администрацията да работи в тази посока. В диалозите сред двамата бе подложен акцент върху развиването на обичайно положителните връзки в региона на културния продан, образованието и спорта. Кметът Христов и дипломат Армен Саргсян бяха единомислещи, че положителните връзки сред България и Армения могат да стана основа за съдействие и в региона на стопанската система.

Армен Саргсян подари на кмета на Шумен книги, свързани със актуалната арменска литература в превод на български език и няколко издания, отдадени на историята и културното развиване на Армения. Извънредният и пълномощен дипломат на Армения си потегля от Шумет с почетен плакет с герба на града.

В Шумен дипломатът се срещна и с арменската общественост, и даде обещание посолството да обезпечи книги и учебници за библиотеката в арменското читалище.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР