Кметът на Крушари Илхан Мюстеджеб взема по-висока заплата от градоначалниците

...
Кметът на Крушари Илхан Мюстеджеб взема по-висока заплата от градоначалниците
Коментари Харесай

Кметът на Крушари взима по-висока заплата и от Йорданка Фандъкова

Кметът на Крушари Илхан Мюстеджеб взема по-висока заплата от градоначалниците на София, Пловдив и останалите огромни градове у нас. Това демонстрира инспекция на " Телеграф “ за възнагражденията на представителите на локалната власт.

По закон заплатата на кметовете се дефинира от съответния общински съвет, като не може да надвишава тази на министър. В началото на тази година старейшините на най-малката община в добричка област – Крушари, която има едвам 3797 поданици, решили да усилят заплатата на кмета си от 3100 на 3720 лв..

Така тя надвишава тази на кмета на регионалния град Добрич Йордан Йорданов, която също беше увеличена – от 3200 на 3550 лв.. Председателят на локалния парламент пък получава 90% от кметската заплата и се разписва против 3195 лв..

Оказа се, че техният труд е оценен по-високо от този на управниците на множеството по-големи градове. Кметът на София Йорданка Фандъкова да вземем за пример се разписва против 2900 лв. на месец. Малко повече взима пловдивският кмет Здравко Димитров, чиято заплата предходната година е избрана на 3350 лв.. Доста по-скромно е възнаграждението на градоначалника на Бургас Димитър Николов, който взема 1980 лв. на месец.
Сравнително ниска е заплатата и на каращия трети мандат кмет на Стара Загора Живко Тодоров. Той взема 2300 лв. и от близо 4 години сумата не е обновена, макар че има опция за " таван “ от 5000 лева, оповестява ръководителят на локалния парламент Мария Динева. Самата тя има право на 90 % от кметското заплащане, само че защото се води на 6-часов работен ден, в последна сметка се разписва на ведомостта против чистата сума от 1250 лева

Заплатите на общинските съветници и това на ръководителя им нормално са % от кметските. Шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков да вземем за пример получава заплащане, равно на 80% от това на Йорданка Фандъкова, или 2320 лв..

На самите общинари пък се заплаща по 60% от заплатата на ръководителя им – т.е. по 1392 лв.. Много от тях обаче си докарват спомагателни приходи от присъединяване си в управителните органи на общински структури като Специализирания общински приватизационен фонд, Столичната организация за вложения и гаранционния фонд за дребни и междинни предприятия в София.

Тези хонорари провокираха скандал преди дни сред общинските съветници Методи Лалов от „ Демократична България “ и Борис Бонев от „ Спаси София “. Лалов упрекна Бонев във Facebook, че за един час седмично работа в ръководството на приватизационния фонд е взимал 4000 лв. заплата, които след това били понижени на 2000.

В Пловдив заплатата на ръководителя на Общинския съвет също се равнява на 80% от кметската – 2680 лв.. На съветниците под тепетата пък се поставя най-много 38 на 100 от заплатата на ръководителя им – т.е. 1019 лв..

Според правилника те имат право и на представителни разноски. Сумата по тях е до 40% от председателската заплата, или 1072 лв.. Тези пари се употребяват от общинския консултант за образуване на приемни, срещи с гласоподаватели, образования, квалификации, закупуване на профилирана литература, съвещания, експертизи и изследвания, представителни разноски и други действия, свързани с работата му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР