Кметът на Казанлък Галина Стоянова и евродепутатът Андрей Новаков алармираха

...
Кметът на Казанлък Галина Стоянова и евродепутатът Андрей Новаков алармираха
Коментари Харесай

ЕК готви забрана на розовото масло

Кметът на Казанлък Галина Стоянова и евродепутатът Андрей Новаков сигнализираха за казуса

Има заплаха Европейската комисия да забрани емблематичното за България розово масло. То може да бъде оповестено за химическа субстанция. За този проблем сигнализира кметът на община Казанлък - Галина Стоянова.

" Засега този въпрос се оказва незнаен за държавното управление и Народното събрание, а е от изключителна значимост. Научих за подготовката в смяната на регламента от кмета на побратимения ни френски град Грас. Той ме сезира, че смяната касае етеричните масла и всички аграрни артикули, от които се извличат етерични места - да бъдат следени по реда на химичните артикули, наред с петрола и всички нездравословни артикули ", изясни кметът на Казанлък в.

По думите на Стоянова това е извънредно огромен проблем освен за Долината на розите, само че и за цялата ни страна. А икономическият резултат от забраняването на етеричните масла в опазването на здравето, хранителната и парфюмерийната промишленост е втората повърхност на опасенията им. Според Стоянова ще бъде неразрешен и пометен цялостен занаят в страната ни.

" Това заплашва освен поминика, само че и културата на цяла Европа. 2900 са производителите на розово масло в България. Трябва да се намеси страната с всичките ѝ лостове на въздействие, тъй че да потвърди пред Европейска комисия какви са преимуществата на розовото масло за човешкия организъм и да потвърди, че това е обичаен занаят, който не би трябвало да бъде заличаван. Трябва да желаеме от Европейска комисия правилник за отбрана на етеричните масла ", настоя кметът на Казанлък.

За да отбрани българския интерес, с проблема се зае евродепутатът Андрей Новаков. Той съобщи, че към момента никой не е тръгнал да не разрешава розовото масло, само че Европейска комисия възнамерява да промени метода, по който контролира неговото произвеждане.

" Разбирам паниките на всички, които си изкарват прехраната с това. Розовото масло е част от нашата национална еднаквост. Надявам се на бърз отговор от Европейска комисия, черно на бяло нищо не са разгласили. Факт е, че кметове от Франция сигнализират за този проблем, приказвах с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло би трябвало да се приравни на химически артикули като белина ", разяснява Новаков.

Той поздрави кмета на Казанлък, че незабавно се е заела с казуса, с цел да приготвят в точния момент отбраната на розовото масло. И посочи, че на нито едно място по света не могат да бъдат възпроизведени изискванията, в която пораства тази роза.

Новаков се е видял с част от македонските българи, които се срещнаха с комисаря по въпросите на съседството и разширението на Европейския съюз Оливер Вархей.

" България би трябвало да изследва опцията да съди РСМ в Страсбург за това, че редовно се нарушават човешките права на хора, които се самоопределят като българи. Очевидно напрежението се повишава. Като нация се държим както би трябвало - великодушно и не сме дребнави, дадохме зелена светлина да бъдат част от Европейски Съюз. Тези жестове на милосърдие се четат неверно като уязвимост. Ще ми се да реагираме по-остро, когато наши братя биват пребивани съвсем до гибел ", сподели Новаков по горещата тематика.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР