Кметът Илко Стоянов посрещна 25 украински граждани, напуснали размирна Украйна

...
Кметът Илко Стоянов посрещна 25 украински граждани, напуснали размирна Украйна
Коментари Харесай

С топла прегръдка кметът Илко Стоянов посрещна украински деца, избягали от войната

Кметът Илко Стоянов посрещна 25 украински жители, напуснали размирна Украйна и пристигнали в Благоевград, с цел да намерят своя дом. При слизане от рейса той прегърна за „ добре пристигнали “ 6-месечния Кирил и сестричката му Ярослава.

„ Това е изключително прочувствен миг за мен, а и освен. Всички сме хора, най-тежкото е, че тези деца идват в Благоевград, изпратени непредпазливо от техните татковци, които остават да бранят страната си. Ще създадем всичко, което е по силите ни, с цел да създадем естествени условия за живот на идващите. Най-важно за тези хора в този момент е да бъдат признати от обществото. Да, има и институционални проблеми, които обаче ще успеем да преодолеем. Трябва да бъдем хора, с тези, които сега имат най-голяма потребност от поддръжка “, разяснява кметът Илко Стоянов.

Той благодари на ФК „ Пирин “ за направената организация и за извозването на бягащите от войната до Благоевград. Кметът поздрави и двамата водачи, и доброволците, пътували до Украйна за смелостта и самоотвержеността им.

„ Благодаря на Община Благоевград, акцията ни е взаимна и за следващ път показахме, че имаме едно в действителност устойчиво съдействие “, сподели Таско Тасков, изпълнителен шеф на ФК „ Пирин “.

Пристигналите украински жители към този момент имат добит статут на краткотрайна протекция и ще бъдат настанени безплатно в хотел в регионалния център.

Община Благоевград има подготвеност да окаже цялостно подпомагане за записването на украинските деца в детски и образователни заведения.

В Координационния пункт към Общината могат да бъдат дарявани пакетирани хранителни артикули, които ще бъдат ориентирани към нуждаещи се украински жители. Набират се още нови облекла, обувки, спално долни дрехи, хигиенични материали и други Приемат се и превързочни материали, играчки, памперси, училищен принадлежности, съдове за храна и чаши за еднократна приложимост.

Предстои да започва и процедура по настаняване на украински жители в обществените жилища в квартал „ Освобождение “. Важно изискване за претендентите, украински жители, да имат добит статут на емигрант, филантропичен статут или краткотрайна протекция.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР