Кметът Галина Стоянова се срещна с новия посланик на Арабска

...
Кметът Галина Стоянова се срещна с новия посланик на Арабска
Коментари Харесай

Казанлък и Луксор, Египет - силно заинтересовани от побратимяване

Кметът Галина Стоянова се срещна с новия дипломат на Арабска република Египет в България Н. Пр. господин Халед Ибрахим Емара. Основна тематика на диалозите бе опцията за възобновяване на диалозите за побратимяване на двата града с богато културно-историческо завещание Казанлък и Луксор.

Гостуването на Н.Пр. Емара в Казанлък бе по покана на казанлъшкия омбудсман Гинка Щерева, която работи по взаимен план сред учебни заведения от града, побратимения град Верия, Гърция и Египет за обмяна на опит сред възпитаници в областта на туризма.

Кметът на Община Казанлък напомни дългата история на опити за доближаване сред двата града. Споразумение за взаимно съдействие в региона на културата, науката и културния туризъм е подписано сред Казанлък и Луксор още през 2006г. от тогавашния кмет Стефан Дамянов и губернатора на Луксор. Приятели на града гостуват на Празник на розата две години по-късно, през 2008 година В следствие са отправяни предложения за посещение на Празника на розата, само че по разнообразни аргументи те не са осъществени. Такава е и ориста на отправената покана за посещаване през пандемичната 2020 година Реален контакт Кметът Галина Стоянова откри през ноември 2019 година като част от делегация от България, водена от Министерството на туризма. Тогава представителите на нашата страна реализират работни срещи с управлението на Министерството на туризма на Египет, Египетската организация по туризъм, Египетската организация за развиване на туризма и други В резултат е подписан Меморандум за съдействие в региона на туризма на равнище министерствата на туризма на двете страни.

По време на диалозите Кметът Галина Стоянова и Н.Пр. господин Халед Ибрахим Емара се сплотиха към общи сфери, в които могат да потърсят допирни точки и обмяна на опит, а точно възобновяване и запазване на културно-историческото завещание и развиване на резистентен зелен туризъм, локално занаятчийство, обичайни артикули и съвременна инфраструктура, обмяна на опит сред младежите. За да се реализира побратимяване двете страни се договориха от Община Казанлък да бъде изпратен проекто-меморандум, а от страна на посланика на Арабска република Египет в България – интензивно подпомагане за неговото по-бързо сключване.

След посещаване на културни забележителности тук Н. Пр. Емара показа положителните си усещания от видяното и изрази убеденост, че в Казанлък може да бъдат открити доста неща от съвместен интерес. Той съумя да беседва и с представители на локалния бизнес и на професионални гимназии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР