Кляканията са едно от основните упражнения, които помагат на ,

...
Кляканията са едно от основните упражнения, които помагат на ,
Коментари Харесай

Д-р Сергей Бубновски: Слаби крака – слабо сърце! Как кляканията помагат на сърцето?

 Кляканията са едно от главните извършения, които оказват помощ на, а при положение на сърдечни болести (ИБС, аритмия) – те са неговото лекарство.

Преди да обясня упражненията, които се учат по програмата „ Кинезилайт “ ще се върна към някои от понятията за сърдечно-съдовата система. За улеснение на разбирането условно деля „ мускулестото тяло ” на индивида на 3 „ етажа ”.

Първият е поясът на долните крака, т.е. мускулите на краката и седалищните мускули.

Вторият етаж – междинната част на тялото – мускулите на гърба и коремните мускули.

И най-после,   третият етаж – мускулите на горните крака. Добре знае се, че сърдечно-съдовата система включва освен сърцето, само че и кръвта (артериите, капилярите, вените) и лимфните съдове.

Известно е също по този начин, че кръвта се движи в затворена циркулационна система под формата на еднопосочни потоци – огромните и дребни кръгове на кръвообращението. Но е малко известно, че има и периферно вътреорганно сърце, към което физиолозите отнасят мускулите на долните крака.

Сърцето също е мускул (миокард) – помпа, само че тя работи на „ автомат “, без присъединяване на съзнанието. То помпа кръв в аортата, по-късно кръвта потегля по артериите, а те се отнасят към съдовете от мускулен вид, които носят кръвта надолу, към краката (голям кръг) и нагоре, до мозъка (малък кръг).

За това оказват помощ освен гладките мускули на артериалните стени, само че и земната гравитация, тъй че артериалното дърво не е доста разклонено.

А надолу артериалната кръв се стича в съдовете на стъпалата (артериовенозни анастомози) и стартира венозният кръвен поток, който се издига против гравитацията, връщайки кръвта към сърцето. Няма да приказвам за кислорода в кръвта и за неговата роля.

Това може да се откри във всяка книга за сърдечно-съдовата система.

А вените връщат кръв към сърцето през съдовете, преминаващи вътре в мускулите, освен и не толкоз с венозните клапи, колкото самите мускули на краката. Именно от тяхното положение зависи скоростта и размера на кръвния поток, който понижава, или по-скоро се затруднява заради тяхната неприятна или незадоволителна работа, заради прекалено телесно тегло или обща мускулна непълнота.

Клякане: 1-ви етаж на тялото. Това значи използване на силови извършения за краката с включване на мускулите на стъпалата, долната част на крайници, бедрото  и седалището. Изпълнява се в акомпанимент на диафрагмено издишване „ хааа “, т.е. интензивно издишване с всяко разгръщане на краката (т.е. при изправяне). Това не е натоварване на сърцето, а помощ.

Това значи, че „ периферното сърце “ подхваща  артериалната вълна от кръв и я връща назад в сърцето, като в това време съблюдава нужната скорост и размер на кръвния поток. Природата не е изобретила никакви други механизми за поддържане на естествен кръвен поток.

Затова слабите крайници значат едва сърце!

Защо кляканията са нужни за вашето здраве?

Клякането е едно от главните извършения, които оказват помощ на сърцето, а при положение на сърдечни болести (ИБС, аритмия) са неговото лекарство.

Хапчетата, предписани при първите признаци на сърдечна непълнота, намаляването на по този начин нареченото физическо натоварване (никога не съм разбирал такава препоръка) „ развращават “ организма, като в същото време способстват за мускулната недоразвитост. Таблетките са допинг, бич за отпаднал кон.

Като образец, нормално давам две техники на клякане: без опора (ръцете нагоре) и с неподвижна опора (Фиг. 7, 8).

Противопоказания за клякания са коксартроза на тазобедрените стави (диспластична или деформираща) и деформираща гонартроза, степен III-IV (увреждане на коленните стави).

Въпреки това, както съумях да изясня на моите семинари, се слагат доста неточни диагнози от рентгенолози, а от страна на артролозите (лекари, които лекуват ставите) се следи очевидно незадоволителна функционална диагноза на ставите, т.е. се слага диагноза артроза там, където точно функционалната диагностика не открива артрози. Защо? Обяснявам.

Пациентът се оплаква от болежка в тазобедрената става – ето ви коксартроза. На фотографията е “чисто ”, ставата е непокътната и се върти. Въпреки това – коксартроза; човек се оплаква от болежка в региона на ставите … Често лекарите даже не ревизират функционалността на ставата. Максимум – ще почукат с чукчето по изходните точки на нервните окончания.

Същата картина е и с коленните стави. Според наши оперативни данни, до 70% от хората с диагноза коксартроза или гонартроза в здравната си история, в действителност я нямат.

В такива случаи причина за болките в ставите може да бъде остеохондроза на поясната част на гръбначния дирек. Но във всеки случай е належащо да се извърши по този начин наречената функционална диференциална диагноза, която, за жалост, специалистите по предписание не вършат.

Получавам доста писма за това. Изпращат фотоси. Искам незабавно да предупредя всички: по фотосите, т.е. отдалечено, дефинитивна диагноза не може да се сложи. Само след миофасциална диагностика.

За страдание, доста от моите читатели не четат рекомендациите деликатно, стартират да клякат при съществуването на същинска деформираща артроза на долните крака и вместо да оказват помощ на сърцето, получават увеличаване на болките в краката.

И още за кляканията. Лично аз избирам да прикляквам с изправен тил, държейки гумени  амортизатори, прикрепени към неподвижната опора (Фиг. 9), или просто на шведската стена. Това разрешава да се изключат мускулите на гърба и да се включат единствено мускулите на краката.

Също по този начин ви поучавам да клякате в морето, да стоите надълбоко във водата (ръцете над водата), както и в басейна като се държите за парапетите. Клякане във водата мога да вършат даже и хората с не напълно здрави тазобедрени стави, защото   течната среда снижава гравитацията и телесното тегло не “притиска ” ставите.

Клякането може да се размени с тичане, колоездене, плуване, вървене.

Напомням още един път. Основното изискване за клякане – при разгръщане на коленете и при изправяне на краката, се прави издишване „ хаа ”. Опитайте се да клекнете за начало 10 пъти. Сгъвайте коленете си под ъгъл, който разрешават ставите и мускулите. Обикновено за начало не би трябвало да спускате бедрата под коленете.

Случва се мускулите на краката да са толкоз отслабнали, че човек при клякане безусловно да падне на пода, само че не може да стане. В този случай е задоволително ъгълът сред бедрото и пищяла да е 90 ° (бедрото е паралелно на пода). Ако на идващия ден няма мускулни болки, можете да увеличите поредицата от клякания до две или три, т.е. да доведете общия брой повторения до 20-30.

Повече от три серии по 10 клякания в първите дни не ви поучавам да вършиме. Това се отнася за хора, които са с отслабнали мускули. Ето за какво е належащо да се концентрирайте върху положението, което поражда след първите дни на тренировките, най-вече върху мускулните болки и сърдечната периодичност.

Освен това, в първите дни, кръвното налягане и даже телесната температура могат да се усилят. Това са естествени адаптивни отговори. Тялото би трябвало да бъде обучавано последователно и търпеливо. Не бързайте да увеличавате броя на упражненията. Отнасяйте се към себе си и положението си трезво и съответно. Не стигайте до фанатизъм.

Клякания може да се вършат всекидневно на дребни серии от 30 до 50 – три пъти по 10 клякания, пет пъти по 10 клякания и така нататък, или след ден – от 50 до 150.

Един от физическите индикатори за адекватността на натоварването при клякане при здрави (млади) хора е чувство за парене в мускулите на предната повърхнина на бедрото (четириглавите мускули на бедрото). Но тази функционалност е за подготвени и може да се случи в края на всяка серия упражнение 1.

В подобен случай е допустимо да се преодолее „ паренето “ в мускулите преди техния „ отвод “ – за доста готови, т.е. до положение, когато е невероятно да се прави повече това упражнение. Интервалът сред сериите – 10-20 секунди, само че не повече.

След клякания предлагам да разтегнете мускулите на краката и гърба. Всяко разпъване след силови упражнение е належащо за това мускулите да не ви болят на идващия ден. Ако решите да завършите упражнението единствено с клякания, откакто приключите не забравяйте да потопите краката си в студена вода за 5-10 секунди.

След това краката би трябвало да се подсушат с твърда забрадка.

доктор Сергей Бубновски

econet

Д-р Сергей Бубновски: Боли ви гръбначния дирек? Откажете се от компресите и се заемете с гимнастика! (видео)

 

Докторът на медицинските науки, професор и ефирен водещ Сергей Бубновски, след автомобилна злополука върви на патерици цели 27 години. И прави невероятното! Изправя се на крайници. Благодарение на създадената от…

Цялата публикация

Известната гимнастика за лекуване на хипертония от доктор Шишонин

 

Хипертонията е едно от най-честите болести. Смята се, че един на всеки четирима възрастни страда  от високо кръвно налягане. Колкото и да е необичайно, единствено 35% от тях са наясно…


Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР