Клубната легенда на Милан Паоло Малдини, който е настоящ технически

...
Клубната легенда на Милан Паоло Малдини, който е настоящ технически
Коментари Харесай

Малдини говори за треньорите си, лоялността си, финала в Истанбул, Киелини, Берлускони, Марадона, Феномена, Леао, „Сан Сиро“ и Интер

Клубната легенда на Милан Паоло Малдини, който е сегашен механически шеф на „ росонерите “, беше посетител в подкаста Muschio Selvaggio, в което приказва по редица тематики, като ви предлагаме най-интересните от тях.

За разликите сред Ариго Саки, Карло Анчелоти и Фабио Капело

Саки беше друг със своя темперамент. Той нямаше кариера на футболист. Не споделям, че го беше боязън, само че може би имаше друг метод от този на бивш популярен футболист. Беше ни доста мъчно да променим работната методика, тъй като Саки ни убиваше. Това беше преди кондиционните треньори да навлязат във футбола. Въпреки това си мисля, че съм упражнявал прекалено много през половината ми от кариерата. Прибирах се у дома при годеницата ми Адриана и нямах сили даже да излезем да вечеряме на открито.

Анчелоти пристигна в най-хубавия интервал от живота ми. Когато си на 30 години, към този момент си се научил да контролираш страстите си по друг метод и да се наслаждаваш на напрегнатите моменти. Това, което в този момент ми липсва, е тази композиция на неспокойствие и боязън, която поражда, когато пристигнеш на стадиона за огромен мач. Първо си казваш: „ Еб*си “, само че по-късно се надяваш още веднъж да го изпиташ. Когато преминеш 30 години, преживяваш нещата по-логически и умерено. 

Капело пък ме дръпна настрани и ми сподели: „ Знаеш ли, че си най-хубавият в света? “ и оттова нататък поех отговорността да бъда точно подобен, което ме накара да израсна много.

За манталитета му като този на Майкъл Джордан

Нещата стоят по този начин: в случай че си победител, значи също по този начин си губил много. Загубих три финала в Шампионската лига, един на Световно и един на Европейско състезание. Имах задоволително шанс да играя за велики клуб и народен тим, само че, популярност Богу, имах опцията постоянно да играя за нещо значимо.

За офертите от Манчестър Юнайтед , Реал Мадрид и Арсенал

Слуховете са правилни, само че нямаше нищо съответно. Челси също ме потърси, когато Джанлука Виали беше там. Дали в миналото съм си мислел за овакантяване на Милан? Това можеше да стане само в случай че бях доста уверен в това и клубът имаше предпочитание да ме пусне. Това обаче в никакъв случай не се случи. Имаше и тежки години като тези в средата на 90-те, когато завършихме 10-и и 11-и. Тогава имаше някои разногласия. Клубът обаче постоянно е желал да ме задържи, тъй че е нямало сходни мисли.

За момента, в който сграбчи Джорджо Киелини за врата (по време на Милан Ювентус през сезон 2008/09)

По време на един корнер той ме изблъска. Вече си бях чупил носа на няколко пъти и по тази причина желаех да предотвратя сходно нещо, тъй че доста се ядосах. След това обаче Джанлуиджи Буфон пристигна и ни разтърва.

Случват се такива неща, само че би трябвало да знаете, че в тренировките е още по-лошо. Понякога излизаш отвън надзор. Спомняам си една друга обстановка от мач за трофея „ Берлускони “, в който ударих с глава Пиерлуиджи Казираги, който ми беше съотборник в националния тим. Колко тъпо беше това! Във въпросния мач се разписах и бях определен за най-хубав в него макар аления ми картон. Аз обаче отхвърлих да получа премията, тъй като бях компрометиран. На всичкото и от горната страна Казираги трябваше да се ожени на идващия ден и го направи с насинено око…

За това кое е по-важно: геният или манията

Талантът оказва помощ, всички са физически и тактически готови. И въпреки всичко манията и дисциплината вършат разликата. Има играчи, които са намалили физическата си мощ и манталитета поради травма и по-късно не са същите.

За съдбовния край в Истанбул през 2005 година

Вкарах на финала още в 40-ата секунда и незабавно разбрах, че има нещо необичайно в цялата работа (смее се – б.р.). Това беше мач, в който доминирахме 110 минути, а в останалите 10 играхме добре, само че в последна сметка загубихме. Имаше много спекулации по тази причина какво се е случило на почивката. Всички ние влязохме в съблекалнята с викове, тъй като бяхме доста изнервени, а Карло Анчелоти ни сподели да сме тихи.

Говори се, че сме чествали. Аз като капитан не бих позволил такова нещо, нито моите съотборници биха го създали. Това са неща надалеч от действителността, съвсем е неуместно да ги разясняваме. Футболът е хубав и поради сходни обрати. Ливърпул предприе смяна в отбрана, с цел да не допусне още голове и вместо това вкара три за шест минути. Красотата на футбола е, че две години по-късно имахме шанса да се надигнем още веднъж против Ливърпул и този път да победим.

За взаимоотношенията си със Силвио Берускони

В началото той не беше политик. Когато дойде в Милан, той ни описа за плана си и накара всички нас да мечтаем. Берлускони не беше толкоз добре прочут колкото е в този момент. Така че имахме някои подозрения, когато ни сподели, че желае да изведе Милан до международния връх. Той пристигна и провежда целия клуб като компания, която трябваше да действа сполучливо. Беше систематичен и контролираше всичко. Подготвяше се във всичко и преди да приказва с някого искаше да знае всеки подробност за него. 

Преди да стане министър председател през 1994 година той ни сложи три цели при започване на сезона: купата в шампионата, успех в Шампионската лига и позицията на министър-председател. Каза ни, че в случай че спечелим ШЛ, той ще има по-голям късмет да стане министър председател. Какво стана? Спечелихме купата и ШЛ, а той стана министър-председател. 

Познавах и неговия наследник Пиер Силвио, с който ходех до Аркоре. Не сме си говорили за политика, може би единствено за футбол. Като цяло в живота си той постоянно е бил доста деликатен. Към всички нас също беше много внимателен. Преди година отидох с него и Адриано Галиани в Аркоре, като той ме попита за фамилията и сходни неща. Това ти носи наслада и значи, че него в действителност го е грижа.

За най-великите футболисти, против които е играл

Диего Марадона и бразилският Роналдо са най-силните футболисти, против които съм играл. Слава Богу, не съм играл против Лионел Меси. Кристиано Роналдо е страховит нападател, само че магията му е по-малка от двамата, които загатнах. Бях бърз и физически мощен, само че те бяха още по-бързи. Диего също по този начин беше много благ. Когато го предложиха за Залата на славата, ме беше позор, че му бях нанесъл толкоз доста ритници, и по тази причина му се изниних.

За това дали Рафаел Леао може да стане топ състезател и топ рапър

Той към този момент има едно парче. Веднъж ме попита дали може да го пусне в петък, а в събота имахме мач. Аз реагирах с „ Какво? “, а той ми изясни, че в музикалната сфера песните излизат в петък. Затова му споделих: „ Тогава на следващия ден би трябвало да вкараш два гола “.

Леао е вманиачен гений. Аз съм естет с помощта на татко ми и е прелестно да виждам Леао, това е нещо неповторимо. Той има всичко належащо, с цел да стане топ състезател. В Лил той седеше на пейката и когато пристигна, аз му споделих, че е играел за своя Инстаграм, тъй като качваше хубави видеа на своите дрибъл и отигравания, само че имаше единствено два гола за цялостен сезон. Ние обаче му помогнахме да промени този нрав. Талантите би трябвало да работят по-усърдно от останалите, с цел да се възползват от своя капацитет.

За алтернативата към „ Сан Сиро “

Ако желаеме да живеем със спомените, ще останем на „ Сан Сиро “. Играчите творят история, а това е стадион, който много се е трансформирал. Вече не е същият, който е бил издигнат преди 80 години. Но можем ли да продължим да живеем със спомените? Или да построим съвременен стадион, който ще ни разреши да увеличим приходите? Това, което най-вече ме нервира, е, че в градската администрация на Милано също би трябвало да схванат това и че е невероятно да не се възползваме от сходна опция.

За неспечелената „ Златна топка “

Нямам страдание в това отношение. Въпреки това ме е гняв, че не завоювах международната купа да вземем за пример. По-добре да спечелиш трофей в сравнение с самостоятелно отличие. Съжалявам, че не бях в шампионския състав от Мондиал 2006, само че не изпитвам злоба. Тогава излязох с колата ми да чествам.

За взаимоотношенията си с Интер

Имам оптимален почит към тима, само че не е едностранно. Когато Алесандро Неста пристигна от Лацио, той ме попита в кои заведения за хранене може да върви и в кои – не, тъй като по този начин било в Рим. Аз обаче му отговорих, че може да върви където си желае. Съперничеството сред двата отбора е здравословно.

Carlsberg " Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР