Клиниката по урология в УМБАЛ Пловдив“ разкри нова рентгенова зала

...
Клиниката по урология в УМБАЛ Пловдив“ разкри нова рентгенова зала
Коментари Харесай

Нова рентгенова зала в Урологията на УМБАЛ Пловдив

Клиниката по урология в УМБАЛ " Пловдив “ разкри нова рентгенова зала за перкутанна литолапаксия, заяви началникът проф. доктор Димитър Шишков. Става дума за разтрошаване на камъни в бъбреците под ехографски и рентгенов надзор през един единствен отвор на кожата в региона на кръста. Оттам със специфичен инструмент – перкутанен литотриптор, закупен от лекарския екип и с дарения  от пациенти, се влиза в бъбрека, с цел да се доближи до камъка. Конкрементът се разрушава с най-новия лазер, стациониран в урологична клиника, с който се правят и интервенциите на простатната жлеза. Завеждащият дефинира метода като най-миниинвазивния.

Той не е нов за България и даже за Пловдив, само че към този момент и " УМБАЛ-Пловдив “ разполага с нужната инсталация. Клиниката има възможността  да прави всички операции и интервенции в региона на урологията по миниинвазивен способ. На процедура напълно е затворен цикълът при лекуване на бъбречно-каменната болест.

Постъпилите в лечебното заведение се обслужват главно от доктор Васил Павлов, който сега приготвя дисертация на тематика лапароскопска пластика на легенчето на бъбрека. Той и проф. Шишков организират диагностиката и лекуването дружно с екипа на Клиниката по урология.

Около 15% от мъжете и 10% от дамите страдат от камъни в бъбреците. В момента в България от конкременти се оплакват съвсем половин милион души.  Ако се оставят без лекуване или наблюдаване, болестта може да докара до съществено увреждане на бъбречната функционалност. Преди да избере метода, по който да лекува своя пациент, урологът би трябвало да направи редица проучвания, с цел да дефинира точния тип, размер и локализацията на камъните в бъбрека или уретера. Едва когато са конкретизирани размера и другите особености на конкрементите и общото положение на пациента, се минава към съответното лекуване.

Клиниката по урология в " УМБАЛ-Пловдив “ е единственият център за изцяло лекуване на урологични болести. Тук наред с огромните реконструктивни урологични интервенции се ползват и високотехнологични миниинвазивни способи, лапароскопска хирургия и сложно лекуване на бъбречно -каменна болест с перкутанна литолапаксия и ретроградна интраренална хирургия през естествените отвори на тялото.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР