Климатичните промени оказват негативно влияние върху младите горски култури –

...
Климатичните промени оказват негативно влияние върху младите горски култури –
Коментари Харесай

Климатичните промени оказват негативно влияние върху младите горски култури

Климатичните промени оказват отрицателно въздействие върху младите горски култури – това регистрират специалистите от Северноцентрално държавно дружество – Габрово и стопанствата в обсега му.

При осъществяване на регулярните теренни инспекции, специалистите лесовъди са открили, че част от загубите на фиданки в новосъздадените култури се дължи на неподходящите климатични условия през годината. Залесяването е една от значимите действия на предприятието, което годишно основава към 3 000 декара нови гори. Същевременно с това СЦДП-Габрово се грижи и за попълване на горските култури във към този момент основани посредством залесяване култури и регулярно възвръща починалите през вегетационния интервал фиданки.
Във връзка с установените усложнения Северноцентрално държавно предприятие-Габрово организира две мероприятия, имащи темперамент на семинар-обучение. В тях присъединяване взеха всички шефове и заместител шефове на териториалните поделения на предприятието, специалисти от централното му ръководство, външни специалисти и представители на Лесозащитните станции. В семинарите лесовъдите споделиха персонален опит и положителни практики за справяне с проблемите на залесяването. Като съществени провокации през тази година бяха посочени засушаването, високите температури и ниското равнище на река Дунав при стопанствата, ситуирани край нея. Това е сериозен проблем, защото крайдунавските стопанства отглеждат главно тополови култури, които се засаждат на така наречен „ заливни тераси “. Лесовъдите споделиха също, че изменението в климата доста измества подобаващите интервали за залесяване. Традиционно то се прави през есента и пролетта. Все по-високите есенни температури обаче удължават интервала на вегетация на фиданките и надлежно в обичайният есенен интервал за залесяване те към момента не са „ вдървенени “. Освен това, зачестяват случаите, в които почвата е доста суха и есенното залесяване не може да се извърши до края на календарната година.
Като регистрира продължаващата трайна наклонност, през последното десетилетие, за зачестяване на рисковите климатични феномени, СЦДП-Габрово насочва напъните си върху предприемането на ограничения, които да понижат и сведат до най-малко негативния резултат върху новосъздадените горски култури. Един от възможностите за справяне с провокациите пред крайдунавските стопанства да вземем за пример се открива в лицето на науката. С помощта на учени могат да бъдат потърсени разнообразни клонове на тополовите култури, които да са по-устойчиви на новите условия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР