Климатичната криза застрашава съществуването на един от най-популярните напитки и

...
Климатичната криза застрашава съществуването на един от най-популярните напитки и
Коментари Харесай

Любими коктейли отиват в историята завинаги

Климатичната рецесия заплашва съществуването на един от най-популярните питиета и коктейли в света, точно текилата и Маргаритата. Всеки ден стотици хиляди хора се любуват на Маргарита - известната примес от текила, трипъл сек и сок от лайм.

Но алкохолните питиета на основата на агаве като текила и мекал са изправени пред нестабилно бъдеще. Повишаващите се температури и деградацията на земята заплашват прилепа, който опрашва растението агаве, до момента в който високото търсене на текила може да докара до лимитирано предложение, оповестява Euronews. 

Растенията агаве, които порастват в горещите, сухи пустини на Централна Америка - се опрашват от мексиканския прилеп с дълъг нос. " Връзката сред прилепите и текилата може да наподобява неразбираема първоначално, само че връзката сред прилепите и растенията е толкоз мощна, че изгубването на едното би заплашило оцеляването на другото “, изяснява Bat Conservation International.

Проучване от 2019 година сподели, че " подобаващите среди “ за типовете ще бъдат понижени заради изменението на климата. Тъй като броят на прилепите понижава, взаимоотношението им с растенията агаве ще намалее със 75 %, предизвестява изследване.

Тъй като текилата и мекалът стават все по-популярни, локалните производители се опасяват, че търсенето ще накара корпорациите да прекалят с обработването на земята.

Стойността на износа на мескал от Мексико скочи до небето от близо 20 милиона $ (19 милиона евро) през 2015 година до към 63 милиона $ (59 милиона евро) през 2020 година, съгласно публични данни.

" Това прекалено търсене от национални и интернационалните пазари има последици. Ако са нужни повече съоръжения, несъмнено, има повече употреба “, сподели занаятчийският дестилатор Сосима Оливера.

Въпреки че мекалът и текилата имат сходни способи на произвеждане, някои значими разлики ги отличават.

Текилата се прави със синьо агаве в западния щат Халиско. Мекалът употребява други типове - в това число високо ценени диви магуи - някои от които лишават 15 години или повече, с цел да узреят. Това дълго време за развъждане значи, че те са изключително уязвими към свръхексплоатация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР