Климатека и Споделена градинка в село Герман организират безплатна работилница

...
Климатека и Споделена градинка в село Герман организират безплатна работилница
Коментари Харесай

Работилница: Как да си направим биовъглен сами в градината?

Климатека и Споделена градинка в село Герман провеждат безвъзмездна работилница “Как да си създадем биовъглен сами в градината? ” на 22 октомври от 11.00 ч. Събитието е отворено за начинаещи ентусиасти-градинари, за хора с по-голям опит, както и за всички, които се интересуват от градско земеделие, пермакултура и биодинамичното земеделие. Мястото е Споделената градинка в Герман и събитието ще продължи към три-четири часа.

По време на работилницата Радина Калдамукова, създател на Климатека, ще ни опише какво е биовъглен, какви качества има той и какви са приложенията му. Създаването на биовъглена се състои от няколко стъпки, през които ще минем по време на работилницата. А до момента в който трае процесът на основаването му, ще имаме опцията да чуем забавни обстоятелства за приложението му, ще можем да се разходим из градинката и всеки от вас да показа забавни практики, които употребява в своята градина.  

На място ще можем да осигурим дребен снакс и вода, само че апелирам, носете си личен съд за вода и спомагателна храна по отношение на характерните ви потребности. 

Какви са изгодите и приложенията на биовъглена

Биовъгленът усъвършенства характерностите на почвата, като способства за задържането на вода и хранителни субстанции и в същото време способства и за дълготрайното и устойчиво предпазване на въглерод в почвата. Този материал се получава при изгарянето на биомаса като да вземем за пример дървесина, листа, оборска тор, стърготини, компост и други в затворен резервоар, с малко количество или в неявяване на О2. Използването на биовъглен е една от обещаващите тактики за запазване и възстановяване на почвата. Биовъгленът е античен способ, който е преоткрит в актуалното селско стопанство и градинарство и може да бъде създаден както индустриално, по този начин и в личната градинка.

Повече за биовъглена и неговите преимущества и приложения, можеш да прочетеш в статията на Радина Калдамукова.  

Допълнителна информация за уредниците: 

- Домакин на събитието ще бъде Споделена градинка Герман. Тя съществува към този момент над 8 година, на повърхност от към 5 дка и е място, където всеки с готовност и хъс, би могъл да построи своята зеленчукова градинка в звук с природата. Опитваме се да следваме правилата на пермакултурата, биодинамичното земеделие или най-общо казано, градина без токсини. Всеки от нас го прави по личния си метод и най-важното е крайният артикул – лично създадена храна и задоволство. 

- Радина Калдамукова е автор в Климатека. Тя е магистър по геоекология от университета в град Тюбинген, Германия. В магистърската ѝ работа учи резултатите от биовъглен върху добивите на слънчоглед, както и върху почвените парникови излъчвания в полеви опит. Участник в програмата за специалисти в региона на климатичните промени „ Pioneers into practice “, проведена от Climate-KIC. Ентусиаст-градинар и последовател на биоземеделието.

Как да стигнем до Споделена градинка Герман

Село Герман се намира на 15 км от София, в посока Панчарево. Точните координата на Градинката са тук. Наблизо има спирка на градския превоз “86-ти Пощенски клон ” на рейс 8 и електробус 6. Градината е на към 6 минути от спирката. 

Градината има 2 входа. Единият е през черния път, по който в дъждовно време има много локви и по принцип не е подобаващ за ниски коли. Вторият е наличен през ул. Искър. Паркира се на улицата и през поляната се стига до портата. 

Виж повече във Facebook събитието .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР