Китайското правителство може да използва апликацията ТикТок, за да контролира

...
Китайското правителство може да използва апликацията ТикТок, за да контролира
Коментари Харесай

ФБР: ТикТок е заплаха за сигурността на САЩ

Китайското държавно управление може да употребява приложението ТикТок, с цел да управлява данните на милиони американци, предизвести ФБР. По думите на шефа на ФБР Кристофър Рей китайската апликация за шерване на видеа " крещи проблем със сигурността` ", написа " Ройтерс ".
Прочетете още
По време на чуване в комисия на американския Сенат представителите на американските служби за сигурност обявиха, че китайското държавно управление може да употребява ТикТок, с цел да управлява софтуера на милиони устройства, а също и да разпространява разкази, които да поляризират американското общество - да вземем за пример по тематиката за Тайван, написа " Дойче веле ". 

" Не сме сигурни, че бихме могли да видим доста от външните признаци за това, в случай че то се случва ", сподели Рей за опасенията, че Китай може да показва дезинформационни разкази на потребителите.

" Това е средство, което в последна сметка е напълно под контрола на китайските управляващи - за мен това крещи ‘проблем със сигурността` ", изясни шефът на ФБР.

Вашингтон ще може да не разрешава основани отвън страната технологии

Белият дом поддържа импортирания във вторник от десетина сенатори закон, който дава на администрацията на президента Джо Байдън нови пълномощия да не разрешава ТикТок и други основани в чужбина технологии, в случай че те съставляват опасност за националната сигурност. Подкрепата даде подтик на напъните на редица законодатели да забранят известното приложение, което е благосъстоятелност на китайската компания ByteDance и се употребява от повече от 100 милиона американци.

Други високопоставени чиновници на разузнаването на Съединени американски щати, измежду които шефът на националното разузнаване Аврил Хейнс, шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс и шефът на Агенцията за национална сигурност Пол Накасоне, се съгласиха по време на чуването, че ТикТок съставлява опасност за националната сигурност на Съединени американски щати.

Във вторник Накасоне изрази угриженост по време на чуването в Сената по отношение на събирането на данни от ТикТок и капацитета му да улеснява необятни интервенции за оказване на въздействие.

Независимо запазване на данните?

По-рано Европейски Съюз забрани потреблението на ТикТок на служебни устройства на работещите във всички три държавни институции. Причина станаха точно опасения за киберсигурността.

ТикТок разгласи, че данните на европейските консуматори би трябвало да се съхраняват главно в Европа заради съображения за сигурност. За тази цел в района ще бъдат основани още два центъра за данни. Независим сътрудник също по този начин ще следи потока от данни и достъпа до информация, изяснява ТикТок.

Данните на европейските консуматори понастоящем се съхраняват в Сингапур и Съединени американски щати, отбелязва АРД. Съхранението в Европа би трябвало да стартира тази година, а преместването ще продължи през 2024 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР