Китайският външен министър Ван И заяви днес, че отношенията между

...
Китайският външен министър Ван И заяви днес, че отношенията между
Коментари Харесай

Китай и САЩ са стабилизирали отношенията си

Китайският външен министър Ван И съобщи през днешния ден, че връзките сред неговата страна и Съединени американски щати са се нормализирали през последната година, в миг, когато двете водещи стопански сили ускоряват разговора за превъзмогване на разликите си, съобщи Франс прес.

Отношенията сред Пекин и Вашингтон се утежниха през последните години, като се натрупаха голям брой разногласия, вариращи от търговията и съперничеството в региона на новите технологии до битката за въздействие в Азиатско-тихоокеанския район и въпроса за Тайван.

Двете страни обаче наподобява желаят да възобновят разговора, като през предходната година няколко високопоставени американски представители посетиха Пекин, а през ноември президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и китайският му сътрудник Си Цзинпин се срещнаха в Сан Франциско в коридорите на срещата на върха на форума Азиатско-тихоокеанско икономическо съдействие (АТИС).

" С настойчиви старания двете страни възобновиха разговора и връзката, а двустранните връзки стопираха да се утежняват и се стабилизираха ", уточни Ван И.

Правейки равносметка на дипломатическите старания на Китай, китайският външен министър призна, че при започване на 2023 година връзките със Съединени американски щати са били изправени пред " съществени компликации ".

Пекин " ясно изрази позицията си и изиска от Съединени американски щати да трансформират разбирането си за Китай и да се върнат към рационална и прагматична политика ", сподели Ван И пред публицисти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР