Китайският народ трябва да бъде по-смел! - призоваваше млад мъж

...
Китайският народ трябва да бъде по-смел! - призоваваше млад мъж
Коментари Харесай

Politico: Бунтарската младеж на Китай е забравила Тянанмън

" Китайският народ би трябвало да бъде по-смел! " - призоваваше млад мъж с шепа жълти цветя огромната навалица, събрала се в центъра на Шанхай в неделя. " Нарушавам ли закона, като държа тези цветя? Те не смеят да ни арестуват! "

Минути по-късно той е застигнат от облечени в цивилни облекла сътрудници и униформени служители на реда и е вкаран, борейки се, в задната част на автомобил.

Докато гледах сходни подиуми в обществените медии през уикенда, ми направи усещане какъв брой сполучливо комунистическата партия на Си Дзинпин е заличила следите от своята грубост - от Големия скок на Мао и Културната гражданска война до клането на площад Тянанмън и смазването на уйгурите, тибетците и хонконгците.

Всеки път, когато управляващите хващаха някого или се нахвърляха върху тълпата, реакцията беше невярваща: " Те бият хора! " " Всички сме китайци " или даже, ненапълно иронично, " Служете на народа! ". - фразата, която украсява основния вход на комплекса на управлението на Чжуннанхай в Пекин.

Смелите младежи, които през уикенда излязоха на митинг в десетки академични кампуси и по улиците на огромните градове, са трагични жертви на положение на насилствена групова амнезия. Те нямат визия какво ги чака.

Като кореспондент в Китай в продължение на повече от две десетилетия съм бил очевидец на стотици митинги и прояви на гражданско непокорство. Потърсих ги, с цел да усетя по-широкото въодушевление на нацията. Почти без изключение те бяха свързани с местни или изолирани недоволства. Всички те завършваха с брутално потушаване.

Най-често протестиращите показваха преданост към Китайската комунистическа партия (ККП) и управлението на централното държавно управление, като в същото време се обявяваха против провинциалните фрагменти, които упрекваха в замърсяване, корупция или дребни злоупотреби. Тяхната орис съвсем в никакъв случай не е намирала отзив отвън рамките на околните им общности.

Единствените случаи, в които бях очевидец на нещо сходно на общонационални митинги, бяха когато ККП ги организираше - против Съединените щати, откакто те бомбардираха китайското посолство в Белград през 1999 година, и от време на време против Япония, когато управлението искаше да разпали националистически жар.

Призиви за народна власт

Затова беше учудващо да чуем хора, които намерено призоваваха за народна власт, завършек на партийното ръководство и събаряне на Си през уикенда.

Нещо несъмнено се е трансформирало в настроението на китайския народ и това не вещае нищо положително за Си и ККП. Това не е просто насъбрано отчаяние от тригодишното блокиране от Коронавирус и отмиращата стопанска система. Това е последица от едно десетилетие на непрекъснато усилване на репресиите след две десетилетия (90-те и 2000-те години) на релативно разхлабване.

Тя е и резултат от пропагандата и системата за надзор на информацията, която до момента беше прекомерно сполучлива.

Всяка историческа неправда, породена от чужденци, се набива в съзнанието на младежите още от детската градина, до момента в който в библиотеките, учебните заведения и интернет не се загатват десетките милиони хора, починали с помощта на политиката на ККП.

Веднъж по време на репортаж към мен се приближи леко комплицирано шестгодишно дете, което събра храброст да ме попита за какво съм запалил Летния замък в Пекин - като член на англо-френските окупационни сили през 1860 година Той несъмнено не беше чувал за Културната гражданска война или за клането на Тянанмън.

Всички вести и информация от чужбина са мощно цензурирани, а цялата вътрешна информация е строго следена, като в офисите на огромните китайски софтуерни компании са ситуирани униформени служители на реда, а във всеки академични кампус има военизирани елементи.

Този уикенд беше съвсем комично да се следи по какъв начин китайските държавни медии се връзват на възел, пробвайки се да хвърлят виновността за митингите, които не могат да бъдат упоменати непосредствено, върху " западните медии ", които са съвсем напълно блокирани в Китай.

Тъй като имат малко или никакви знания за жестокостите в предишното, младите китайци най-много имат вяра, че родината ги обича и в никакъв случай не би им навредила в действителност.

Но същото се отнася и за Си и неговите прислужници. Като трансформират китайския интернет в великански, дезинфекциран, вътрешен и без висшия барометър на публичното мнение - изборите - те се лишават от подобаваща информация за настроенията на масите.

Нулев час

Това се случи с " нулевия Коронавирус " - подписаната от Си политика, която разреши на Китай да избегне високите равнища на инфекции и смъртност, следени на други места, само че която след три години остави стопанската система в застой, а страната - затворена от света, който е траял напред.

Си и неговите подчинени постоянно са възхвалявали превъзходството на китайската политическа система в опазването на китайския народ от ужасния вирус. Но това зложелателство не беше съпроводено от превъзходна ваксина или проект, друг от строги локдауни, за справяне с по-заразителната зараза, която в този момент следим в страната.

Предполагаемият мотив за митингите през уикенда беше отблъскващ пожар, при който починаха минимум 10 души в град Урумчи, районната столица на региона Синдзян, където партията е затворила милиони уйгури и други мюсюлмани в " лагери за превъзпитание ". Градът е блокиран от месеци и мнозина упрекват за смъртните случаи рестриктивните мерки поради Коронавирус, които са запечатали множеството изходи и са попречили работата на пожарната.

Шокиращата панорама на големите тълпи без маски по време на Световното състезание по футбол в Катар сигурно способства за необятно публикувания яд, тъй като случаите на Коронавирус доближиха рекордни стойности и доста градове още веднъж бяха блокирани. В просрочен опит да поправят грешката си управляващите явно са забранили снимането на тълпите в Катар в непосредствен проект.

След повече от десетилетие на трона Си е консолидирал повече публична власт от всеки различен водач след Мао Дзедун. Но в този развой той си сътвори легиони от врагове и за първи път от десетилетия насам хората намерено приканват за цялостна политическа смяна в Китай.

Ето за какво реакцията му ще бъде бърза и брутална, като ще употребява всички принадлежности на цифровия тоталитаризъм.

В понеделник гледах друго трогателно видео, снимано в Пекинския университет, в което студент е сграбчен от група облечени в цивилни облекла бандити и отведен, само че не и преди да изкрещи: " Дайте ми независимост или ми дайте гибел! "

Идеалистите, които излязоха през уикенда, не осъзнават какви ужаси ги чакат. Но най-малко маската се е смъкнала и китайските маси могат да видят същинското лице на режима, който ги ръководи. /БГНЕС

------------------------------

Джамил Андерлини - основен редактор на Politico Europe, прекарал две десетилетия като кореспондент в Китай.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР