Китайският лидер Си Цзинпин обеща днес нова ера на страната

...
Китайският лидер Си Цзинпин обеща днес нова ера на страната
Коментари Харесай

Си Цзинпин обещава "нова ера" на Китай

Китай ският водач Си Цзинпин даде обещание през днешния ден " нова епоха " на страната и прикани комунистите на битка против всичко, което би могло да заплаши престижа на ръководещата партия.

Цзинпин приказва повече от три часа при откриването на конгреса на Китай ската компартия пред гигантска емблема със сърп и чук, кръстосани на фона на червени флагове, и разсея всяка вяра за либерализация на режима. Ройтерс отбелязва, че той е произнесъл " нова епоха " 36 пъти в речта си.

Каква ще бъде тази " нова епоха "? След като " реши казуса с храненето и обличането на повече от един милиард души ", режимът в този момент би трябвало да " посреща потребностите от по-добър живот, освен материално и културно ", само че и във връзка с правораздаването ", " сигурността " и " околната среда ", изясни генералният секретар на ККП.

Ройтерс заключи неговия проект в три точки: подсилване на държавните компании, пазарноориентирана промяна на валутната и финансовата система и улеснен достъп на непознати вложения.

Делегатите на " най-голямата партия в света " с 89 милиона членове - съвсем всички в тъмни костюми и червени вратовръзки, заедно ръкопляскаха, когато президентът влезе ухилен, съпроводен от двамата си прародители - някогашните държавни глави Цзян Цзъмин и Ху Цзинтао.

Обръщайки се към останалия свят, Си увери, че страната му " ще се отвори още повече ".

В Пекин са неразрешени футболните мачове, нощните питейни заведения са затворени и на всички места има полиция - столицата е под изключително наблюдаване, полцеското наличие е засилено, с цел да протече без никакви произшествия конгресът, който се чака да продължи една седмица, показва Франс прес.

Си " търси метод да се путинизира " и да остане на власт безсрочно, отбелязва китаистът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет в Хонконг - намек за съветския президент Владимир Путин, с който китайският водач наподобява споделя известна носталгия по руската ера и съмнение към Запада, подсилвано от феноменалния стопански напредък на страната му.

Откакто пристигна на власт в края на 2012 година, Си Цзинпин, считан за най-могъщия китайски началник след създателя на режима Мао Цзедун и реформатора Дън Сяопин, разположи на основните постове свои правилни хора, подкрепят от антикорупционна акция, в хода на която бяха осъдени над 1,3 милиона чиновници.

Той не се отхвърли от прехода към " социалистическа пазарна стопанска система ", само че ръководството му е съпроводено с връщане на марксистката идеология в страната и всеобхватните репресии, ориентирани против интернет, правозащитното придвижване, дисидентите и вярващото население.

" Не всички в Китай са удовлетворени от това. Някои са срещу концепцията той да остане над 10 години " отпред на страната, прибавя Кабестан, съгласно който " връщането към маоизация хвърля в ужас страната ".

В битката против корупцията, нанасяйки удари чак по върховете на армията и даже в самото Политбюро, Си Цзинпин " засегна обезпечени към този момент ползи ", споделя китаистът. " Всичко това основава доста настройки против него. Той пое опасности, които съумява да подценява към този момент ", добавя специалистът.

За въздействието на Си Цзинпин приказва това, че има изгледи името му да бъде включено в партийния правилник - почит, отредена до момента единствено на Мао и Дън.

Самият Си загатна в словото си, че " мисли за социализъм в цветовете на Китай , водещ към една нова епоха " - напъните в тази посока в действителност може да му донесат сходно отличие, предвижда Агенция Франс Прес.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР