Китайският лидер Си Дзинпин обяви, че ще превърне армията на

...
Китайският лидер Си Дзинпин обяви, че ще превърне армията на
Коментари Харесай

Велика стоманена стена: ето каква армия иска Си Дзинпин

Китайският водач Си Дзинпин разгласи, че ще трансформира армията на страната във " велика стоманена стена ". Модернизацията на Народноосвободителната войска би трябвало да бъде придвижена напред, " с цел да се защитят дейно националния суверенитет, сигурността и ползите на развиването ", съобщи той в края на годишното съвещание на Народния конгрес. Преди това делегатите утвърдиха съществено нарастване на разноските за защита със 7,2 %.

В речта си Си Дзинпин се застъпи и за нововъведенията и научната и софтуерна автономия. " Трябва да се стремим дейно да подобрим качеството на стопанската система и да реализираме рационален количествен напредък ", съобщи той, представен от АРД. 

Призиви и за " обединяване " с Тайван

Въпреки повишаването на напрежението към Тайван, президентът бе относително въздържан в мненията си по въпроса, показва АРД. Той не повтори предходни свои изказвания, че Пекин не изключва военна мощ за решение на казуса. Китайското управление счита острова за част от страната, макар че Тайван в никакъв случай не се е намирал под контрола на ККП.

Си въпреки всичко възобнови апелите за присъединението му към Народната република. Според думите му връзките би трябвало да се развиват " спокойно ", само че " външната интервенция " и " разединителните действия "  трябва да бъдат изрично отхвърлени. Процесът на обединяване следва да бъде " праволинейно " удължен, уточни още той в речта си.

Народният конгрес утвърди Си Дзинпин в петък за трети мандат като държавен глава. Още през 2018 година той подреди смяна в конституцията, с цел да може да остане отпред на страната и партията. За 69-годишния президент не важи и възрастовото ограничаване, каквото имаше преди този момент. 

По-умерен нов министър-председател

Новият министър председател на страната Ли Цян също звучеше умерено на първата си конференция, на която се разгласи за разширение на съдействието със Съединени американски щати. Той уточни, че двете най-големи стопански системи са тясно свързани, от което изгода имат и Китай, и Съединени американски щати. " Китай и Съединени американски щати могат и би трябвало да работят дружно ", прикани Ли. 

Новоизбраният китайски министър председател Ли ЦянСнимка: GREG BAKER/AFP

Той беше сдържан и по въпроса за икономическото развиване на страната. За Китай няма да е елементарно да реализира планирания 5-процентов напредък, разяснява Ли. Според него са нужни спомагателни старания, а вероятностите пред международната стопанска система не са оптимистични. " Стабилизирането на икономическия напредък е сложна задача освен за Китай, само че и за всички страни в света ", съобщи още той.

Защита на политиката за ковид

Ли отбрани и дейностите на Пекин против пандемията. Въпреки многото смъртни случаи и хаоса през декември, новият министър председател говореше за победа над вируса и за равномерен преход. Той е частично персонално виновен за суровия локдаун, който беше натрапен в Шанхай предходната година. На повече от 25 милиона поданици тогава им бе неразрешено да напущат домовете си в продължение на два месеца. Някои разполагаха с прекомерно малко храна и нямаха питейна вода.

Наблюдателите интерпретират издигането му за министър-председател като знак, че в Китайската комунистическа партия сега едно нещо има повече значение от всичко друго за прогрес в кариерата - лоялността към Си, разяснява АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР