Китайският износ нараства солидно през октомври за пореден месец, подкрепен

...
Китайският износ нараства солидно през октомври за пореден месец, подкрепен
Коментари Харесай

Китайският износ нарасна силно и през октомври



Китайският експорт нараства солидно през октомври за следващ месец, подсилен от взрива в световното търсене с приближаване на зимния празничен сезон за извършване на покупки, което е положителен сигнал за втората по мощ международна стопанска система макар проблемите с веригите на доставки и обособените огнища на Covid-19 в страната.

Вносът обаче набъбна по-слабо от предстоящото, което наподобява като знак за уязвимост в китайското вътрешно търсене.

Според китайската митническа организация износът набъбна през октомври с 27,1% по отношение на година по-рано до размер от 300,2 милиарда $. Това съставлява известно закъснение по отношение на напредък с 28,1% през октомври, само че над осреднената прогноза на финансовите пазари за покачване с към 24 на 100.

Чжъвей Чжан, основен икономист в Pinpoint Asset Management, уточни, че мощният експорт ще помогне за облекчение на отслабващата локална стопанска система и ще даде на китайските управляващи по-голямо поле за маневриране по  отношение на провежданата икономическа политика.

" Правителството може да си разреши да изчака до края на годината, с цел да разхлаби паричната и фискалната политика, защото на този стадий износът обезпечава буфер за облекчение на икономическото закъснение “, сподели той, представен от Ройтерс.



Последните данни сочат закъснение на производството. Промишлената активност се сви за втори месец през октомври, сподели преди дни публично изследване, до момента в който растежът на промишленото произвеждане се забави до най-ниското равнище от март 2020 година, когато беше в действие първата вълна на коронавирусната пандемия.

В същото време китайският импорт набъбна през октомври с 20,6% на годишна база до 215,7 милиарда $ след по-слабо покачване със 17,6% през септември, само че под осредните пазарни упования за напредък с 25 на 100.

Износът и вносът са доста по-високи, в сравнение с преди година, когато огромна част от света беше в разгара на пандемията от Covid-19, само че има редица терзания за съществуването на спънки, които забавят икономическия напредък. Втората по величина стопанска система в света набъбна с едвам 4,9% през трите месеца, приключващи през септември, по отношение на 7,9% през предходното тримесечие.

Търговският остатък на Китай през октомври възлезе на 84,5 милиарда $, по отношение на 66,8 милиарда $ през предходния месец, заяви още митническата организация. Търговският остатък със Съединени американски щати е намалял леко до 40,7 млд. $ спрямо 42 милиарда $ през септември, до момента в който остатък с Европейски Съюз доближи 25,9 милиарда $.
Икономиката на Китай пострада през последните месеци от строгите държавни ограничавания, свързани с новите огнища на Covid-19 в страната, които потиснаха вътрешните пътувания и потребителското търсене. Друг отрицателен фактор беше дефицитът на електрическа енергия, който понижи промишленото производство
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР