Бившият халф на ЦСКА Викторс Морозс (32 мача и 2

...
Бившият халф на ЦСКА Викторс Морозс (32 мача и 2
Коментари Харесай

Викторс Морозс: Томислав Стипич е емоционален треньор

Бившият халф на ЦСКА Викторс Морозс (32 мача и 2 гола в интервала 2008-10) познава чудесно работата и качествата на новия ментор на армейците Томислав Стипич. В два следващи сезона - 2022 и 2023 година те са противници в шампионата на Латвия. Морозс води с триумф РФС, печелейки две трофеи и една купа на страната от 2020 година насам. " Тема Спорт " го потърси за малко изявление, с цел да опише малко повече за Стипич и своята работа в РФС.

Викторс, какво можеш да кажеш на почитателите и футболната общност в България за новия старши треньор на ЦСКА Томислав Стипич?

- Познавам го добре. Бяхме противници, съперници, две години. През 2022-ра бе отпред на Ауда, а през 2023-та води Рига. Постигна хубави резултати. И в двата сезона победи с Купата на Латвия, като побеждаваше моя тим РФС на финала, само че пък не стана първенец. През 2023 година бяхме противници за купата, която спечелихме ние. Емоционален треньор е. Балкански дух с немска мисъл и дисциплинираност. Пряко не съм контактувал с него, само че около мачовете ни разучавах работата му.

Може ли да помогне на ЦСКА и да се окаже точният човек, който най-сетне ще върне купата след 17 години?

- Надявам се. Ръководството на ЦСКА би трябвало добре да е решило качествата му и да знае повече от мен дали ще свърши нужната работа. Като човек, играл в ЦСКА, естествено желая тимът да стане първенец и му поисквам триумфи.

Какъв жанр на игра изповядва Стипич?

- Когато беше треньор на Ауда, играеше повече с трима или петима бранители. Ауда беше подобен тим, който залагаше повече на контраофанзива. Не комбинираше доста. Но играчите бяха извънредно бързи. В Рига също всички играчи бяха доста скоростни. При него не доминира комбинативният футбол. Разчита се повече на самостоятелните качества на играчите. Но всичко зависи от това с какъв капацитет в състава разполагаш. В ЦСКА може и да е друго и да се употребява различен метод. В Рига разполагаше с положителни състезатели. Това е тим със сериозен бюджет за латвийския футбол. Три пъти по-голям от нашия в РФС. Техният бе към 13-14 милиона евро. В Рига обаче е много мъчно да се работи. Там упованията и напрежението са доста огромни. В това отношение няма да има проблем в ЦСКА, където постоянно е ясно какви са задачите и упованията. Между другото Стипич е първият треньор на Рига (б.р. клубът е основан 2014 година), който изкарва цялостен сезон и се задържа толкоз дълго. Там не са изключително търпеливи към наставниците, само че той съумя да се задържи.

Вашето име също се завъртя като възможен треньор на ЦСКА...

- Прочетох за това, само че почтено казано никой от ЦСКА не ме е търсил, не се е свързвал с мен. Може и да е имало интерес, само че аз съм треньор на РФС. Сега имахме къса пауза в шампионата и възобновяваме борбите. В неделя (б.р. - 16 юни) одобряваме точно Рига, някогашния тим на Стипич. Ние няма да имаме пауза в шампионата поради европейското. Знаете нашият формат е противоположен на този в България. Тук играем пролет - есен. Предстои ни и присъединяване в квалификациите за Шампионската лига.

Значи може да се паднете с Лудогорец?

- Възможно е. Ще забележим какво ще ни предложи жребият. Жалко, че ЦСКА не съумя да се класира за Европа.

Преди време привлякохте някогашния вратар на ЦСКА Черниаускас, може ли в този момент да вземете други играчи от България?

- За прехвърлянията в РФС взема решение спортният шеф. Аз единствено споделям най-после " да " или " не " за дадения състезател. Той си ги следи и селектира. Така че не мога да кажа какво ще ми предложи.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР