Китайският футбол бавно, но сигурно отстъпва позицията си на финансово

...
Китайският футбол бавно, но сигурно отстъпва позицията си на финансово
Коментари Харесай

Опашката на COVID кризата: парите в китайския футбол се топят

Китайският футбол постепенно, само че несъмнено отстъпва позицията си на финансово " Ел Дорадо " в Азия на шампионатите в арабските страни, откакто последствията от пандемията от COVID-19 се оказват за момента непреодолимо затруднение за удържане на позициите.

Това написа в собствен разбор Майкъл Чърч от Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция. Авторът е експерт по шампионатите в Източна Азия и постоянно прави обзори за развиването на играта в тази част на света.

Трудностите на Китай - преди началото на пандемията футболен оазис за (не само) застаряващи звезди и треньори, които не са намерили нещо уместно в Европа, идват на фона на платените над 1 милиард $ от Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ... Всичко там стартира още преди Световното в края на м.г., а през актуалната саудитците привлякоха един куп асове. Харчовете им отстъпват единствено на тези във Висшата лига на Англия, само че както е тръгнало, скоро могат да ги надминат.

На този декор, последната седмица беше белязана от изненадващото известие, че първенецът на Китай за предходната година " Ухан Трий Таунс "  е изправен пред съществени компликации, защото едни от вложителите в клуба са изпратили информативно писмо, че стопират финансирането, написа Чърч.

Неназован за момента предприемач оповестява, че ще приключи вложенията си в края на месеца, а той и сътрудниците му били подготвени да дадат клуба на безценица на някой претендент. Също по този начин те подсигуряват, че " отборът няма дълг към датата на прекъсване на инвестицията ". 

Веднага откакто тази вест бе тиражирана, беше свикана незабавна среща, с цел да се обсъдят стъпки и да се подсигурява, че клубът ще продължи да съществува до края на сезона на китайската Суперлига.

" Ухан " е шести в класирането, на 14 точки зад водача " Шанхай Порт " с шест оставащи мача до края. Клубът завоюва купата в китайската Суперлига предишния сезон за първи път в своята история. Това му дава право да е един от трите локални клуба в Азиатската Шампионска лига, започваща на 18 септември. 

Но " Ухан " не е изолиран случай, просто се разяснява най-вече, тъй като е първенец. Проблемите идват от това, че китайският футбол, сходно на други области, може да се каже на цялата стопанска система в страната, продължава да изпитва финансови усложнения след пандемията. Забавеното е развиването на бранша с недвижими парцели, а това е сигурен белег за проблеми на всички места другаде.

ФК " Цзянсу ", първенец от 2020 година, спря да действа единствено три месеца откакто взе купата. Просто притежателите от Suning Holdings Group оповестиха, че стопират финансирането, а техен заместител на беше открит.

А някак апропо двукратният азиатски първенец " Гуанджоу " изпадна във втора лига предходната година, откакто завоюва осем трофеи от китайската Суперлига за девет сезона. Дотам се стигна, защото корпорацията China Evergrande се оказа най-задлъжнялата компания в света. И би трябвало да " реже " от някъде.

А точно " Гуанджоу " беше водач по разноски за играчи във времената, когато Китай се трансформира във футболната топ дестинация отвън Европа. Клубът обилно харчеше за имена като Марчело Липи, Луис Фелипе Сколари и на два пъти Фабио Канаваро на треньорската пейка. Фланелката ни отбора обличаха футболисти като Алберто Джилардино, Джаксон Мартинес, Робиньо и Лукас Бариос. В момента обаче е на 12-о място от 16 тима във Втора дивизия.

Странно или не, четири клуба не могат да запълнят квотата си за чужденци, а идващите " легионери " са с все по-скромни визитки. Това дава опция за много български футболисти да получат предложения, напомня Българска телеграфна агенция. И към този момент двама се показват много сполучливо. Борислав Цонев кара втория си сезон в китайската Суперлига и досега има общо 40 мача и 9 гола за " Далиен Про ". Дефанзивният полузащитник Петър Витанов се причисли към " Тянцзин " това лято и незабавно се трансформира в главен футболист.

Ясно е, че големите заплати са в предишното. И не е ясно дали в случай че си върнат финансовата непоклатимост, фирмите ще влагат със същата пристрастеност, както преди. Със сигурност китайските клубове са изправени пред нови действителности, а огромните звезди от Европа за момента няма да имат път към тази дестинация.

Ако желаят повече пари и разкош от тези, които имат в Европа, пред тях необятно са отворени арабските страни, отпред със Саудитска Арабия. Както и Съединени американски щати, където футболът (сокърът) е все по-популярен и привличащ вложения.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР