Китайските власти са поискали тежко наказание“ за мъж, който откраднал

...
Китайските власти са поискали тежко наказание“ за мъж, който откраднал
Коментари Харесай

Китай иска от САЩ тежко наказание за кражба на пръст от теракотен воин

Китайските управляващи са поискали „ тежко наказване “ за мъж, който откраднал пръст от античен теракотен боец, изложен в Съединени американски щати, съобщи Би Би Си, базирайки се на китайски държавни медии.

Над 2000-годишната скулптура, оценена на $4,5 млн., е една от 10-те, които били дадени чартърен на Института „ Франклин “ във Филаделфия.

Миналата седмица Майкъл Рохана (24 г.) бе упрекнат в кражба и укриване на произведение на изкуството, само че по-късно бе пуснат под гаранция. Той бил на празненство в Института „ Франклин “, когато се измъкнал и отишъл до изложбата на теракотените воини, която тогава не работела.

Рохана употребявал лампа на смарт телефона си като мълния и си направил селфи с един от воините. Тогава сложил ръка върху лявата ръка на статуята и наподобява счупил нещо, което прибрал в джоба си и си тръгнал, написа в правосъдните документи по случая.

Музейни служащи забелязали, че от статуята липсва палец на 8 януари, след което ФБР издирило Рохана, който признал, че държал палеца в чекмедже в бюрото си.

Шефът на Центъра за културното завещание в провинция Шанси - организация, дала статуите чартърен, остро осъди Института „ Франклин “ за проявената немарливост към статуите.

„ Искаме от Съединени американски щати тежко наказване за причинителя “, споделил шефът Ву Хайюн. Той съобщил, че центърът изпраща двама специалисти в Съединени американски щати за оценка на вредите и корекция на статуята с открития палец. Може да има и иск за обезщетение.

Предоставените чартърен 10 скулптури са част от 8-те хиляди воини, направени за погребението на император Цин Ши Хуан, умрял през 210 година преди Христа.

Теракотената войска, която е една от най-важните археологически находки на Китай, бе открита от селяни през 1974 година край Сиан, Източен Китай.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР