Китайските власти подложиха на цензура всички съобщения за Северна Корея

...
Китайските власти подложиха на цензура всички съобщения за Северна Корея
Коментари Харесай

Продължава гадаенето дали Ким Чен-ун е в Пекин


Китайските управляващи подложиха на цензура всички известия за Северна Корея и водача й Ким Чен-ун в китайския сегмент на интернет и обществените мрежи, на фона на информации за допустима необявена аудиенция на почитан представител на Пхенян в Пекин, заяви ТАСС. " На известията за КНДР в светлината на последните събития се отделя нараснало внимание, те се намират под специфичен надзор ", декларирал пред организацията началник на една от най-големите китайски държавни медии, поискал анонимност.

При търсенето на името " Ким Чен-ун " в най-популярната китайска търсачка Байду излизат единствено три публикации, които са били оповестени през последното денонощие. В тези материали обаче водачът на КНДР се загатва единствено в подтекста на вероятни договаряния със Съединени американски щати и Република Корея.

Някои китайски медии, които в началото оповестиха за евентуална аудиенция на делегация на Пхенян в Пекин, през вчерашния ден вечерта към този момент отстраниха материалите от уеб страниците си.

В обществените мрежи се популяризират видеокадри на придвижващ се в Пекин конвой от севернокорейски дипломатически коли, съпровождани от десетки служители на реда на мотоциклети.

Позовавайки се на дипломатически източници, през вчерашния ден организация Блумбърг заяви, че водачът на КНДР е дошъл с трен в Пекин, с цел да беседва за понижаване на напрежението на Корейския полуостров в подтекста на плануваните договаряния на Севера с Юга и със Съединени американски щати.

Потвърждение на новината би означавало, че това е първата аудиенция на Ким зад граница, откогато през 2011 година бе определен за севернокорейски водач.

По-рано японски медии споделиха, че почитан представител на Северна Корея е на посещаване в столицата на Китай. Той дошъл там с трен. Агенция Киодо отбелязваше, че не е изключено това да е член на управлението на Северна Корея. Киодо допълваше, че в неделя влакът е пресякъл границата в региона на китайския град Дандун в провинция Ляонин. Хотелите, ситуирани край моста на граничната река сред двете страни, още от по-рано са прекратили резервациите за неделя на стаи, гледащи към Северна Корея.

Японската телевизия " Нипон ТВ " сподели видеокадри от неназован източник, на които се виждаше зелен трен, през всички вагони на който под прозорците минава жълта линия, като дикторът оповестява, че той е сходен на фамозния трен с 21 вагона, с който бащата на настоящия водач - Ким Чен-ир, пътува до Пекин през 2011 година Ким-старши избягваше полетите със аероплан и се придвижваше единствено с трен с сходна жълта линия върху него. От друга страна, знае се, че Ким Чен-ун, който е учил в Швейцария, няма боязън от хвърчене със аероплан и държавни медии са показвали негови фотоси на аероплан, прибавя Ройтерс.

Според Киодо има ограничаване на придвижването на коли в Пекин и строги ограничения за сигурност по основната градска автомагистрала - бул. Чанган, пресичаща града в посока изток-запад. Главният пекински площад " Тянанмън " бе затворен за туристи. Ройтерс оповестява и за засилена защита към държавната резиденция за високи посетители " Дяоютай ".

По сведения на дипломатически източници основната цел на визитата на високопоставения посетител, който и да е той, е възстановяване на връзките с Китай, защото напоследък те се охладиха на фона на усилването на глобите на Пекин поради севернокорейската ракетно-ядрена стратегия.

Влакът, с който се счита, че високопоставена делегация от Северна Корея е пристигнала в Китай, отпътува от Пекин във вторник, съобщи Ройтерс, цитирайки свидетел.

Китайското външно министерство не може да удостовери информацията за идване на Ким Чен-ун в Китай, сподели на постоянен пресбрифинг през днешния ден говорителката на министерството Хуа Чунин, представена от ТАСС.

" Ние нямаме разбиране защо става дума. Ако имаме някаква информация по този мотив, ще осведомяваме обществеността ", означи тя в отговор на журналистически въпрос.

Според южнокорейския вестник " Ханхук илбо " със специфичния трен в Пекин като доверено лице би могла да е пристигнала по-малката сестра - Ким Йо-чен - на висшия водач, с цел да запознае управлението на своя съдружник - КНР, с последните промени в политиката на Пхенян и с подготовката за срещите на Ким Чен-ун с водачите на Съединени американски щати и Южна Корея.

Вчера Южна Корея съобщи, че деликатно следи известията за идване в Пекин на трен, само че не знае кой пътува с него. Южнокорейски посланик, с който е разговарял сътрудник на ТАСС в Сеул, е декларирал, че Южна Корея не разполага нито с удостоверение, нито с опровергаване от китайска страна на тази информация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР