Китайските технологични гиганти напоследък не отчитат ръст на приходите и

...
Китайските технологични гиганти напоследък не отчитат ръст на приходите и
Коментари Харесай

Китайските технологични гиганти са принудени да намалят разходите си

Китайските софтуерни колоси в последно време не регистрират растеж на приходите и това постанова фрапантно понижаване на разноските, оповестява CNBC. Типични образци са Alibaba и Tencent, които все по-често приказват за своите нововъведения и нови артикули по време на срещи с вложители.

Второто тримесечие на годината обаче е друго. Главните изпълнителни шефове на двете най-големи софтуерни компании на Китай са се фокусирали върху нещо надалеч по-малко лъскаво - понижаване на разноските.

Промяната идва, откакто Alibaba и Tencent разгласиха резултати за второто тримесечие, които потвърдиха, че приходите им към този момент не порастват.
 Tencent регистрира най-рязкия спад на облагата си, откогато излезе на борсата
Tencent регистрира най-рязкия спад на облагата си, откогато излезе на борсата

Причината: китайските разпореждания, които ограничиха времето за онлайн игри на малолетните

Двете компании почувстваха резултата от икономическото закъснение на страната, в резултат на пандемията. То визира всеки - от покупките на потребителя до бюджетите за реклама. И не е единствено това. Затягането на софтуерните регулации в страната в сфери от антитръстовите правила до компютърните игри през последната година и половина също оказва въздействие върху резултатите.

" През второто тримесечие ние интензивно напуснахме неосновни бизнеси, затегнахме маркетинговите си разноски и намалихме оперативните разноски ", съобщи изпълнителният шеф на Tencent Ма Хуатенг пред анализатори.

Компанията също по този начин е стегнала маркетинговите разноски и е понижила вложенията за привличане на консуматори. Разходите за продажба и маркетинг на Tencent паднаха с 21% на годишна база през второто тримесечие. Броят на чиновниците на компанията със седалище в Шъджън също е намалял с 5 000 по отношение на първото тримесечие.
 Alibaba уволни още над 9000 чиновници през второто тримесечие
Alibaba уволни още над 9000 чиновници през второто тримесечие

Компанията загуби повече от една трета от пазарната си стойност през последните 12 месеца

Alibaba от своя страна даде знак, че орязва разноските по-рано тази година, и продължава да го прави.

" През идващите тримесечия и остатъка на фискалната година ще продължим да преследваме тактиката си за усъвършенстване на разноските ", сподели Тоби Сю - основен финансов шеф на Alibaba.

Alibaba и Tencent поставиха много старания, с цел да убедят вложителите, че до момента в който орязват разноските, не престават да влагат в бъдещето.

Компанията се концентрира върху стимулирането на бизнеса си с облачни калкулации, област, която ръководителите и вложителите считат, че е основна за по-добра доходност на компанията в бъдеще.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР