Китайските народи без съмнение са тези, които най-добре разбират природата

...
Китайските народи без съмнение са тези, които най-добре разбират природата
Коментари Харесай

История и видове древен китайски чай

Китайските нации без подозрение са тези, които най-добре схващат природата на чая. Трудно е да се преувеличи смисъла на чая в китайската просвета. На разнообразни места в историята националната напитка в Китай е избрана като държавна валута и употребена като пари.

Произход на чая

Докато препратките към чая в китайската литература се връщат към 5000 години обратно, произходът и използването на чай като напитка е неразбираем. Древният фолклор слага основаването му през 2737 година прочие Хр., когато цвят на камелия цъфнал в чаша варена питейна вода, принадлежаща на император Шен Нунг.

Първоначално чаят е бил оценен поради неговите медицински качества. Отдавна е известно, че той оказва помощ на храносмилането, заради което доста китайци избират да го употребяват след хранене. Друг забавен непряк резултат за пушачите е, че чаят форсира отделянето на никотин от тялото.

 История и типове античен китайски чай

Високоуважаваният стихотворец и някогашен будистки духовник Лу Ю имал строги показа за вярната процедура на варене, запарване и сервиране на чай. Например, единствено вода от постепенно движещ се поток е допустима, а листата от чай би трябвало да бъдат сложени в порцеланова чаша. Перфектната среда за изразходване на готовия артикул била в павилион до езерце, за предпочитане в компанията на мечтана жена.

През вековете след публикуването на работата на Ю известността на чая се популяризира бързо в цяла Китай. Пиенето на чай станало подобаваща тематика за книги и стихотворения. Императорите връчвали дарове под формата на чай на благородни посетители. Докато китайците в никакъв случай не са развивали ритуална гала към пиенето на чай, наподобяваща японската чайна гала, те имат здравословно почитание към ролята му в всекидневието си.

Видове чай

 История и типове античен китайски чай

Често феновете на чай остават сюрпризирани, че всички типове чай идват от еднакъв източник: храстът Camellia Sinensis. Докато има стотици сортове китайски чайове, множеството от тях попадат в четири съществени категории.

За да обезпечи най-вече изгоди за здравето, белият чай се прави от незрели чаени листа, които се събират малко преди пъпките да са изцяло отворени.

Зелените чайове не са ферментирали по време на преработката и по този метод резервират истинския цвят на чаени листа. Най-известният зелен чай е скъпият чай Dragon Well, отглеждан по хълмовете на Хангжу.

Също известни като червен чай, черните чайове се вършат от ферментирали листа, което изяснява техния по-тъмен цвят. Популярните сортове черен чай включват Bo Lei, кантонски чай и доста други.

Също по този начин има и четвърта категория, позната като ароматизирани чайове, направени посредством разбъркване на разнообразни цветя и листенца със зелени чайове. Най-известният измежду тях е жасминовият чай.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР