Китайските компании правят нещо рядко срещано от 70-те години на

...
Китайските компании правят нещо рядко срещано от 70-те години на
Коментари Харесай

За какво се готви Китай? Компаниите правят армии от доброволци

Китайските компании вършат нещо рядко срещано от 70-те години на предишния век насам: основаване на лични армии от доброволци. Най-малко 16 огромни китайски компании, в това число частен млечен колос, са основали бойни сили през последната година, съгласно разбор на Си Ен Ен на известия в държавните медии, съобщи Българска телеграфна агенция и Морето.нет.

Тези звена, известни като отдели на Народните въоръжени сили, са формирани от цивилни лица, които резервират постоянните си работни места. Те работят като аварийна и спомагателна мощ за китайската войска, най-голямата в света, и са разполагаем за задачи, вариращи от реакция при естествени бедствия и подкрепяне поддържането на „ обществения ред “ до обезпечаване на поддръжка по време на война.

Силите, които сега не работят отвън Китай, имат повече общо с американската Национална армия, в сравнение с нейното милиционерско придвижване, което се отнася до частни паравоенни организации, които нормално имат десен политически фокус.

Създаването на корпоративни бригади акцентира възходящата угриженост на Пекин по отношение на евентуален спор в чужбина, както и обществени безредици вкъщи, до момента в който стопанската система се спъва, споделят анализатори. Възраждането също се преглежда като отговор на пандемията и част от напъните на китайския водач Си Дзинпин да затегне контрола на комунистическата партия върху обществото, в това число корпоративния бранш.

„ Връщането на корпоративните милиции отразява възходящия фокус на Си върху нуждата от по-добро консолидиране на икономическото развиване с националната сигурност, защото страната е изправена пред по-трудно бъдеще на по-бавен напредък и възходяща геополитическа конкуренция “, сподели Нийл Томас, помощник по китайската политика в Asia Society Центърът за разбор на Китай на Института за политика.

„ Корпоративните милиции под военно управление биха могли да оказват помощ на Комунистическата партия по-ефективно да потуши произшествия на обществени безредици като потребителски митинги и стачки на чиновници “, сподели той.

Икономиката на Китай набъбна с 5,2% през 2023 година, малко по-добре от формалната цел, сложена от Пекин. Но страната е изправена пред безчет провокации, в това число рекорден спад на парцелите, растяща младежка безработица, дефлационен напън, възходящи корпоративни отговорности и възходящ финансов стрес в локалните държавни управления.

Продължение в
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР