Китайски специалисти направиха ново проучване, свързано с коварната болест рак

...
Китайски специалисти направиха ново проучване, свързано с коварната болест рак
Коментари Харесай

Проучване: Чесънът намалява риска от рак

Китайски експерти направиха ново изследване, обвързвано с подлата болест рак и ароматния чесън. Според резултатите от изследването, които са оповестени във вестник „ Дейли Мейл ”, чесънът може да понижи доста рискът от рак на белите дробове – с повече от 44 %. Трябва единствено най-малко два пъти седмично да си хапваме от него.

При пушачите рискът от рак също доста понижава – с към 30 на 100. Страшната статистика за заболяването демонстрира, че по-голямата част от хората, които са имали диагноза рак на белия дроб, умират от заболяването. Статистиката демонстрира, че под един човек на 10 души живее повече от пет години, откакто към този момент е диагностициран.

По време на проучването е направено съпоставяне от сътрудници на Центъра за надзор и попречване на болесттите сред 4500 здрави души и 1424 заболели с диагноза рак на белите дробове.

 Стерилизиран чесън

Според китайските експерти има безусловно потвърден позитивен резултат от пресния чесън върху белите дробове.

Учените обаче не се ангажират с позиция дали резултатът ще бъде същият, откакто зеленчукът премине през някаква термична обработка.

Известно е от предходни сходни проучвания за чесъна, че съставката, която го прави толкоз специфичен зарзават, е алицин – тя се освобождава, откакто чесънът се нареже или откакто се намачка.

 Полезни зеленчуци

Доказано е също, че тази съставна част понижава степента на увреждания от свободни радикали и извънредно оказва помощ при възпаления, работи като антиоксидант.

Това е повода чесънът да бъде съвсем наложителен сътрапезник през зимните месеци – той е чудесно средство против простуди, разнообразни болнични супербактерии, съгласно експертите даже против малария. Новото проучване, направено от китайците, потвърждава, че може да помогне и при рак на белите дробове.

Всъщност този мощно благоуханен зарзават е обект на съществено проучване от доста учени по целия свят и това не е единственото изследване, което демонстрира, че чесънът може да пребори раковите кафези.

Преди време резултати от изследване, направено в университет в Южна Австралия, демонстрираха, че похапването му ще понижи риска от рак на червата с съвсем една трета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР