Китайски астрономи откриха почти 20 галактики-джуджета без тъмна материя близо

...
Китайски астрономи откриха почти 20 галактики-джуджета без тъмна материя близо
Коментари Харесай

Астрономи откриха галактики без тъмна материя

Китайски астрономи откриха съвсем 20 галактики-джуджета без тъмна материя покрай Млечния път, заяви ТАСС.

Откритието слага под въпрос актуалните космологични теории за процеса на образуване на галактиките. Според тях за него е нужен зародиш от тъмна материя.

Преди към половин век астрономите одобряваха, че Вселената се състои най-вече от забележима материя. Първите наблюдения на бързо движещи се звезди в покрайнините на близки галактики демонстрираха, че това не е по този начин. Оказа се, че звездите се движат десетина пъти по-бързо, в сравнение с предсказва теорията въз основата на масата на всички звезди, насъбрания газ, черните дупки и други обекти. Това загадъчно разминаване изяснява съществуването на тъмната материя - невидима субстанция, която съставлява 75 % от масата на Вселената. Тя освен придава на галактиките голямата им маса, само че и държи звездите на място.

Астрономи откриха нов вид черна дупка

Преди година обаче астрономи от Йейл откриха две галактики в съзвездието Косите на Вероника - NGC1052-DF2 и NGC1052-DF4, в които няма тъмна материя, като следиха самобитните им антиподи - "свърхтъмни галактики ". По размери и двата обекта не отстъпват на Млечния път, само че дребното им звезди се въртят към центъра напълно не както предсказват теориите, отчитащи съществуването на тъмна материя.

Специалисти от Националната астрономическа обсерватория в Пекин се пробваха да разрешат разногласията дали съществуват галактиките NGC1052-DF2 и NGC1052-DF4, като проучиха и съпоставиха разнообразни каталози на най-близките галактики джуджета. Сравнявайки фотоси и наблюдавайки отдалечени обекти, учените пресметнаха скоростта на звездите и оцениха количеството на тъмната материя в тях. Те съпоставиха яркостта на всички галактики и общата маса на звездите им. Общо те пресметнаха дяла на тъмната материя в 324 най-близки галактики-джуджета.

Оказа се, че съществуват 19 обекта, в които тъмната материя или изцяло отсъства, или е в количества, неуловими за земните и галактическите телескопи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР