Китайската икономика е близо до рецесия, а срив на най-големия

...
Китайската икономика е близо до рецесия, а срив на най-големия
Коментари Харесай

Как китайските проблеми се превръщат във възможности

Китайската стопанска система е покрай криза, а срив на най-големия пазар на парцели в света неизбежно ще докара до финансова рецесия в международен мащаб. Ето по този начин " мечките " чакат да се развие сюжетът на идната криза, която да потвърди, че централните банки тотално са объркали политиката си на тласъци и на инфлация в цените на активите. В тези упования има огромна доза учредения, само че към този момент те остават отвън вниманието на голямата част от вложителите. И до момента в който китайските проблеми по-скоро наподобяват на " черен лебед ", действителната заплаха от неточност в политиката на централните банки не би трябвало да се подценява. Тя вероятно ще бъде обвързвана с инфлацията и ценовите балони в недвижимите парцели и акциите. Федералният запас може внезапно да промени политиката си на изчакване и да стартира да покачва лихвите, което да хване вложителите неподготвени. И по този начин да докара до доста сериозна промяна в цените на активите. Колко е страшна обстановката с парцелите в Китай? Evergrande и големият ѝ дълг демонстрира по какъв начин Китай " печата " своя стопански напредък посредством облигационни заеми и банкови заеми. Този модел на надуване на цените на активите посредством тласъците на централната банка не е нов и е в основата на всяка рецесия и следващо възобновяване на стопанските системи и пазарите през последните четири десетилетия. Китай също има опит с преструктуриране на неприятни задължения в стопанската система, само че решенията на държавното управление и централната банка през днешния ден са обусловени от отрицателния им опит от 2015 година - отдръпването на непознатите капитали след девалвацията на юана. Властите не желаят повтаряне на този интервал, когато непознатите вложения в акции понижиха съвсем двойно и шокът на финансовите пазари се отрази на стопанската система.

Ситуацията в този момент е още " по-сложна ", тъй като вложенията в акции на чужденците са три пъти и половина повече, в сравнение с през 2015 година Същият размер от близо три трилиона и половина юана са и вложенията в облигации. Общият размер на непознатите вложения в акции и облигации надвишава трилион $. Всяко всеобщо бягство на тези пари ще е доста огромен финансов потрес за Китай и бързо ще се трансформира в световна криза. Evergrande е канарчето в мината - първият знак за проблеми в бързо растящия и прекалено задлъжнял бранш на строителството. Властите имат доста по-амбициозен и дълготраен проект от това да лимитират задлъжнялостта. В тестов интервал е нов налог върху парцелите, който цели да трансферира тежестта от повишаването им от по-богатите на по-бедните, защото растежът на цените ги прави по-малко налични. Китай би трябвало ловко да ръководи свиването на заемите в бранша, с цел да не стане причина за вълна от банкрути, отдръпване на вложителите от чужбина и срив на пазара на парцели. Към момента е рано да се каже дали страната се оправя с предизвикването, най-малко съгласно данните за септември. Но икономистите постоянно са подхождали със подозрения към статистиката на Китай и стагнацията на цените на парцелите може да се окаже освен това. Проблемите с електричеството, превоза и доставките Промишлеността и изключително тежката промишленост е ударена мощно от лимитираните доставки на електрическа сила. Китай сложи предели върху потребителите на ток, с цел да понижи замърсяването. Те не се извършват от обособените провинции, само че не това е казусът през днешния ден. Причините за спиране на доставките са свързани с производството - дефицитът на въглища поради наводненията увеличи цената им и направи генерацията на ток неизгодна за централите. Приходите на централите са по закрепени цени, както може да се чака от социалистическата система на ценообразуване. Така се отстрани самодейността да се създава повече ток, който да отговори на високото ползване. Дефицитът докара до скок на цените на доста индустриални артикули и модифицирани първични материали и от своя страна способства за инфлационния напън в международен мащаб. Недостигът на сила не е единствено китайски проблем, а международен феномен и е разследване на мощния стопански напредък и дългогодишното неглижиране на вложенията в цели браншове. Затова цената на петрола отива към 100 $, а уранът е на най-високото си равнище от 2013 година до момента.

Транспортната инфраструктура се сблъсква със същия проблем - липса на вложения и заетост в световен мащаб. Пристанищната инфраструктура не съумява да обработи товарите, а доста промишлености срещат проблеми с доставките на значими елементи и съставни елементи. Това е краткосрочният риск за стопанската система, тъй като също води до инфлационен напън, само че и до действително понижение на Брутният вътрешен продукт. Автомобилната индустрия е наранена от нарушавания на доставките на чипове, само че огромният губещ до края на годината може да се окажат търговците на дребно, които да не отговорят на търсенето през празничния шопинг сезон. Това непосредствено ще се отрази на заетостта и облагите на бранша в консуматорските стопански системи. Нова вълна от ползване Тези опасности пред китайската стопанска система и отражението им в международен мащаб крият капиталови благоприятни условия. Първата и най-недооценена от вложителите е във връзка с отсроченото ползване. Тя е обвързвана повече с рестриктивните мерки към пандемията, само че ще бъде засилена от проблемите с доставките и производството в Китай. Пазарите са фокусирани най-вече към краткосрочните отрицателни резултати върху растежа и повишението на инфлацията, което да докара до растеж на лихвите. Отложеното ползване ще сътвори стопански напредък по-късно през 2022 година и ще е в основата на повишаване на акциите от доста браншове.

Това ще компенсира изтеглянето на тласъците от Федералния запас и възможните първи две-три стъпки по повишение на лихвите. Харчовете ще бъдат ориентирани главно към услугите и тези браншове, които пострадаха от проблемите с доставките. Например автомобилостроенето. Минусите в растежа в този момент ще се отразят като плюсове през идната година.

Втората капиталова опция е самият китайски пазар и подценените активи там спрямо високите коефициенти на оценка на Уолстрийт. Това е доста обширна тематика, която заслужава детайлно разглеждане. Инвеститорите у нас или не познават китайския пазар и по тази причина не гледат към него, или напълно го отхвърлят като опция. Във всеки случай, китайските акции имат специфики и носят спомагателни опасности спрямо американските и европейските. Допълнителна неустановеност има и при листваните бумаги на Уолстрийт, защото китайското законодателство не разрешава това. Все отново надали Съединени американски щати ще затвори пазара си за тези компании, тъй като това ще докара до огромни загуби за вложителите, а политиката на американците е самият китайски пазар да се отвори за непознати капитали. Затова опция на листваните на Уолстрийт китайски акции е покупката на бумаги на борсата в Хонконг. Валутният ръб разрешава да се минимизира риска от курсовете, а акциите имат еднообразно показване, само че в разнообразни часови диапазони на търговията. Въпросът е по кое време да се купува. И графиката на показателя в Хонконг демонстрира забавно равнище на покупка сега при чудесно съответствие риск/печалба.
Графика на показателя HK50 Източник: ELANA Global Trader
Текущото ниво на поддръжка е мощно, тъй като съставлява двете дъна от юли и август тази година. Най-ниските стойности от септември и октомври на равнището от 24 000 пункта стопираха до линията от предходни върхове, а низходящият тренд беше преустановен през четвъртото тримесечие на предходната година. Към момента имаме удостоверение на пробива и нови по-високи дъна, което значи, че дълготрайната посока на пазара е нагоре. Поглед към ценовата интензивност на дневна графика демонстрира образуването на " глава и плещи " като фигура за превръщане на посоката. Тя ще бъде в действие при пробив над 26 000 пункта. Дивергенцията сред знака MACD и показателя при последните три минимума е сигнал за значимо дъно, за което ще има мощно удостоверение при растеж над 26 000 пункта. Скритата функционалност на китайската криза Забавянето на китайската стопанска система към този момент е в доста напреднала фаза и скоро ще спре да бъде важен фактор за международния напредък. Това обаче има един позитивен резултат в световен мащаб - понижението на инфлационния напън през идната година. Няма да се случи до края на годината, само че на избран стадий през 2022 година ще има отражение върху цените на суровините и на промишлената продукция, която излиза за експорт. Не може да се каже дали преди този момент Федералният запас няма да форсира смяната в паричната политика и по този начин да докара до разтърсвания на пазарите. Но последните вести от Фед са по-скоро позитивни в тази посока. Централните банкери изчакват.

Ако събитията се развият по този метод - инфлацията се успокои заради икономическото закъснение в Съединени американски щати и Китай, Федералният запас не прибърза с евакуиране на тласъците, а отсроченото ползване и промишлеността се възстановят от проблемите с Коронавирус и доставките - вложителите ще бъдат възнаградени и през 2022 година макар упованията, че пазарите ще доближат върхове и ще последва криза заради покачване на лихвите. Компаниите с дребна пазарна капитализация, услугите и секторите, където има отсрочено ползване, ще се показват най-добре през идната година.

Китайската стопанска система е покрай криза, а срив на най-големия пазар на парцели в света неизбежно ще докара до финансова рецесия в международен мащаб. Ето по този начин " мечките " чакат да се развие сюжетът на идната криза, която да потвърди, че централните банки тотално са объркали политиката си на тласъци и на инфлация в цените на активите. В тези упования има огромна доза учредения, само че към този момент те остават отвън вниманието на голямата част от вложителите. И до момента в който китайските проблеми по-скоро наподобяват на " черен лебед ", действителната заплаха от неточност в политиката на централните банки не би трябвало да се подценява. Тя вероятно ще бъде обвързвана с инфлацията и ценовите балони в недвижимите парцели и акциите. Федералният запас може внезапно да промени политиката си на изчакване и да стартира да покачва лихвите, което да хване вложителите неподготвени. И по този начин да докара до доста сериозна промяна в цените на активите. Колко е страшна обстановката с парцелите в Китай? Evergrande и големият ѝ дълг демонстрира по какъв начин Китай " печата " своя стопански напредък посредством облигационни заеми и банкови заеми. Този модел на надуване на цените на активите посредством тласъците на централната банка не е нов и е в основата на всяка рецесия и следващо възобновяване на стопанските системи и пазарите през последните четири десетилетия. Китай също има опит с преструктуриране на неприятни задължения в стопанската система, само че решенията на държавното управление и централната банка през днешния ден са обусловени от отрицателния им опит от 2015 година - отдръпването на непознатите капитали след девалвацията на юана. Властите не желаят повтаряне на този интервал, когато непознатите вложения в акции понижиха съвсем двойно и шокът на финансовите пазари се отрази на стопанската система.Ситуацията в този момент е още " по-сложна ", тъй като вложенията в акции на чужденците са три пъти и половина повече, в сравнение с през 2015 година Същият размер от близо три трилиона и половина юана са и вложенията в облигации. Общият размер на непознатите вложения в акции и облигации надвишава трилион $. Всяко всеобщо бягство на тези пари ще е доста огромен финансов потрес за Китай и бързо ще се трансформира в световна криза. Evergrande е канарчето в мината - първият знак за проблеми в бързо растящия и прекалено задлъжнял бранш на строителството. Властите имат доста по-амбициозен и дълготраен проект от това да лимитират задлъжнялостта. В тестов интервал е нов налог върху парцелите, който цели да трансферира тежестта от повишаването им от по-богатите на по-бедните, защото растежът на цените ги прави по-малко налични. Китай би трябвало ловко да ръководи свиването на заемите в бранша, с цел да не стане причина за вълна от банкрути, отдръпване на вложителите от чужбина и срив на пазара на парцели. Към момента е рано да се каже дали страната се оправя с предизвикването, най-малко съгласно данните за септември. Но икономистите постоянно са подхождали със подозрения към статистиката на Китай и стагнацията на цените на парцелите може да се окаже освен това. Проблемите с електричеството, превоза и доставките Промишлеността и изключително тежката промишленост е ударена мощно от лимитираните доставки на електрическа сила. Китай сложи предели върху потребителите на ток, с цел да понижи замърсяването. Те не се извършват от обособените провинции, само че не това е казусът през днешния ден. Причините за спиране на доставките са свързани с производството - дефицитът на въглища поради наводненията увеличи цената им и направи генерацията на ток неизгодна за централите. Приходите на централите са по закрепени цени, както може да се чака от социалистическата система на ценообразуване. Така се отстрани самодейността да се създава повече ток, който да отговори на високото ползване. Дефицитът докара до скок на цените на доста индустриални артикули и модифицирани първични материали и от своя страна способства за инфлационния напън в международен мащаб. Недостигът на сила не е единствено китайски проблем, а международен феномен и е разследване на мощния стопански напредък и дългогодишното неглижиране на вложенията в цели браншове. Затова цената на петрола отива към 100 $, а уранът е на най-високото си равнище от 2013 година до момента.
Благодарим Ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР