Китайската фирма Sinovac вече изнася милиони дози от своята ваксина

...
Китайската фирма Sinovac вече изнася милиони дози от своята ваксина
Коментари Харесай

Потайната ваксина на Китай


Китайската компания Sinovac към този момент изнася милиони дози от своята ваксина против ковид. Твърди се, че успеваемостта на китайския артикул е сред 92% и 97%. Но има доста неизяснени въпроси.

Надпреварата сред водещите западни производители на ваксина като Biontech/Pfizer, Moderna и AstraZeneca е в цялостен ход и се следи с голям интерес от милиони хора в света. Изненадващо малко внимание притегля обаче китайският производител Sinovac.

При това Sinovac заяви, че до момента е била в положение да създава годишно по 300 милиона дози, а до края на годината ще се построи спомагателен тракт, тъй че годишното произвеждане да се удвои на 600 милиона дози, заяви немският " Лекарски вестник ".

Интересен е фактът, че Sinovac създава стремително, само че до момента въобще не е подал молба за утвърждение пред Европейската работа за надзор над лекарствените средства (EMA). Според информация на телевизия NDR, имунизацията е получила краткотрайно утвърждение за незабавни случаи в самия Китай още в края на месец август, само че този тип утвърждение позволява единствено лимитираното ѝ прилагане. А шефът на Sinovac Джин Уейдонг съобщи в края на септември, че от началото на идната година тяхната ваксина ще може да се доставя из целия свят. В Китай към този момент били имунизирани няколко хиляди души, въпреки че проучванията върху доброволци още не са приключили.
Редакцията предлага
Какво се знае за китайската ваксина?

И в действителност, интернационалната конкуренция за закупуване на китайската ваксина към този момент е в ход: Китай има подписани контракти за доставката ѝ с няколко многолюдни страни като Бразилия, Турция и Индонезия. В столицата Джакарта към този момент бяха доставени 1,2 млн. дози. Тъкмо в страни с парещ климат и неприятна инфраструктура китайската ваксина има едно огромно преимущество пред тази на Biontech – тя не би трябвало да се складира при доста ниски минусови температури, отбелязва " Ди Велт ". Освен това тя била годна за потребление в продължение на три години, в случай че се съхранява при температури сред 2 и 8 градуса.

Докато множеството страни желаят да имунизират оптимално огромен дял от популацията, с цел да основат стаден имунитет, информациите за имунизационната тактика на Китай са повече от нищожни. Неясно е да вземем за пример дали Китай счита да ваксинира своите 1,35 милиарда поданици, още повече, че към този момент от месеци в страната съвсем няма нови случаи на зараза. Затова се допуска, че най-голямата част от имунизацията на Sinovac ще е предопределена за експорт.

" Китай не прави безусловно нищо от чисто филантропични подбуди. Страната се провали напълно по време на първата вълна от пандемията и се опитваше да прикрива информации, по тази причина в този момент прави опит да заглади това усещане ", разяснява Хериберт Дитер, специалист по проблемите на Китай в берлинската фондация " Наука и политика ", представен от " Ди Велт ". Той е уверен, че Китай има голям стопански интерес от износа на имунизацията.

Колко тъкмо ще коства имунизацията на Sinovac, още не е обявено публично, допуска се обаче, че компанията ще я предлага на доста по-ниска цена от тази на Biontech. Особено за по-бедни и многолюдни страни като Индонезия това не е маловажно. Ваксината на Biontech да вземем за пример коства в Съединени американски щати близо 20 $ за доза, в Европейски Съюз – 15,50 евро. Ваксината на AstraZeneca коства към 4 $ за доза, само че тя има и по-лош имидж, защото успеваемостта ѝ е доста по-ниска. Освен това Китай очевидно ще е в положение да предложи на интернационалния пазар големи количества от своята ваксина, което също я прави забавна. Както споделя икономистът Хериберт Дитер: " Китай е суперсила, която оказва напън, само че в това време дава и добра оферта. Прагматичното му държание и преференциалната цена на имунизацията са позитивни неща ".

Онова, което остава неразбираемо обаче, е успеваемостта на китайската ваксина. Според производителя, тя е сред 92% и 97%, което е доста добър резултат, само че Sinovac и до през днешния ден не е показал цялостни и тествани данни за резултатите от третата решаваща фаза на клиничните тествания, отбелязва " Ди Велт ". Съмнително е и това, че без значение изследване на имунизацията, направено отвън Китай, не съществува.

А какво се знае за самата компания Sinovac?

По информация на немската общестевно-правна телевизия NDR, тя е била основана през 2001 в Пекин и, както сама осведоми, от този момент е основала голям брой ваксини, в това число и против вируса H1N1 на свинския грип. Междувременно компанията е листвана на американската борса и явно се развива с бързи темпове.

Предни години обаче имаше и някои разкрития за съмнителни действия на Sinovac. След публикация на " Вашингтон Пост " по случая, създателят и началник на Sinovac си призна, че от 2002 до 2011 е платил над 83 000 $ рушвет на човек от Службата за надзор над медикаментите, с цел да форсира узаконяването на имунизацията за свинския грип.

Затова в някои страни царят подозрения по отношение на надеждността и на сегашната китайска ваксина против ковид - да вземем за пример в Турция, въпреки че тя към този момент е поръчала 50 милиона дози. За да подчертае доверието си в китайската ваксина и да я популяризира, турският министър на опазването на здравето даже оповести, че в идните дни счита обществено да се имунизира.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР