Китайска орбитална станция Tiangong ще приеме първия си цивилен тайконавт(снимка:

...
Китайска орбитална станция Tiangong ще приеме първия си цивилен тайконавт(снимка:
Коментари Харесай

Китай за първи път изпрати цивилен на орбиталната станция Tiangong


Китайска орбитална станция Tiangong ще одобри първия си граждански тайконавт
(снимка: China Manned Space)

Тази нощ Китай изстреля ракетата-носител Long March-2F с пилотирана задача Shenzhou-16 от космодрума Jiuquan в пустинята Гоби. Скачването с галактическата станция Tiangong ще се извърши автоматизирано към 7 часа след изстрелването.

Отличителна линия на задачата е, че за първи път в историята на китайската космонавтика в екипажа влиза граждански експерт, който не служи в армията. Всъщност изпращането на граждански към китайската орбитална станция значи, че обектът е почнал естествена работа, отбелязва SCMP.

Станцията Tiangong, която се състои от три орбитални модула, влезе в употреба през ноември предходната година. През декември тя получи два екипа едновременно, като за известно време приюти шест души вместо трима. Екипажът, преди малко изпратен на станцията, също ще прекара несъмнено време с членовете на предходната пилотирана задача Shenzhou-15, която ще се върне на Земята при започване на юни.

Гуи Хайчао, професор в университета Бейхан в Пекин, е цивилният експерт на борда. Той ще дава отговор за редица научни опити. Официалните китайски източници не споделят подробна информация за бъдещата научна работа с изключение на, че редица опити ще бъдат отдадени на проучвания на нови квантови феномени, тестване на общата доктрина на относителността, теории за произхода на живота и високоточни навигационни системи (атомни часовници или нещо подобно).
още по темата
Екипажът се управлява от Цзин Хайпен. За него този полет в космоса е четвърти в кариерата – това е нов връх измежду тайконавтите. Третият член на екипажа, борд-инженерът Джу Янджу, излетя в космоса за първи път.

Тайконавтите ще прекарат пет месеца на станцията. Доставките за новата задача направи товарният транспортен съд Tianzhou-5, който дойде на станцията при започване на май. Настоящият екипаж включва командира Фей Джунлонг, Дън Цинмин и Джан Лу. Станцията стартира да приема космонавти в процеса на създаване преди две години. Мисията Shenzhou-16 е петата експедиция до станцията.

Tiangong е пет пъти по-малка от Международната галактическа станция (МКС). Тежи 90 тона и орбитира на към 400 км височина. Приблизителният ѝ живот е 10 години. В края на настоящото десетилетие Tiangong евентуално ще бъде единствената настояща орбитална станция на нашата планета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР