Китайска инвазия в Тайван ще доведе до поражение, но с

...
Китайска инвазия в Тайван ще доведе до поражение, но с
Коментари Харесай

Китайска инвазия в Тайван ще е поражение, но с огромна цена за всички, включително САЩ и Япония

Китайска инвазия в Тайван ще докара до проваляне, само че с голяма цена за всички участващи страни, в това число Съединени американски щати и Япония, съгласно разбор на военни игри от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS).

Базираният във Вашингтон мозъчен концерн събра военни специалисти, с цел да предскажат вероятните резултати от хипотетичния спор, който остава световен проблем на фона на продължаващото напрежение в пролива и крайната цел на Китай да си върне самоуправляващия се остров - със мощ, в случай че е належащо.

В общо 24 симулации на военни игри CSIS откри, че Китай е имал най-вече жертви, понасяйки загуби от към 10 000 бойци, 155 бойни самолета, 138 огромни кораба и затваряне на към 30 000 оживели китайци на острова. Подобен неуспех, както и вредите от контраофанзива в континентални територии, биха могли да дестабилизират ръководещата комунистическа партия, споделиха специалистите.

Въпреки това се чака военната мощност на Китай да осакати спечелилите за дълго време. Очаква се Тайван да загуби към 1100 бойци, както и всички свои разрушители и военни кораби; Япония, настояща като база и подкрепление на Съединени американски щати, е обречена да загуби 112 самолета и 26 военни кораба; и САЩ могат да изгубят 3200 бойци, 270 самолета и 17 военни кораба.

Китайска инвазия в Тайван ще докара до проваляне, само че с голяма цена за всички участващи страни, в това число Съединени американски щати и Япония, съгласно разбор на военните игри от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS).

Подобни загуби биха " навредили на световната позиция на Съединени американски щати за доста години ", съгласно CSIS, оставяйки Вашингтон с " пирова победа ", в която страда " повече в дълготраен проект, в сравнение с " победените " китайци ".

" Стигнахме до две изводи ", сподели Ерик Хегинботам, съавтор на отчета и специалист по сигурността в Масачузетския софтуерен институт, съгласно AFP. " Първо, при множеството условия е малко евентуално Китай да успее в оперативните си цели или да окупира Тайпе. Второ, цената на войната ще бъде висока за всички участници, в това число Съединените щати.

Докладът на CSIS също по този начин отбелязва, че няма " украински модел " за Тайван. Победата на острова зависи от няколко фактора: неговата решителност да отвърне на удара, разрешението на Япония да разреши на Съединени американски щати да употребяват нейните територии и способността на Вашингтон да " удари бързо и всеобщо китайския флот отвън китайската отбранителна зона ".

" След като войната стартира, е невероятно да се вкарат каквито и да било войски или доставки в Тайван, по този начин че ситуацията е доста друга от Украйна, където Съединените щати и техните съдружници съумяха непрестанно да изпращат доставки на Украйна ", сподели Марк Канчиан, съавтор и старши консултант в Програмата за интернационална сигурност в CSIS, съгласно CNN. " С каквото и да водят войната тайванците, те би трябвало към този момент да го имат, когато войната стартира. "

През октомври 2022 година китайският президент Си Дзинпин си сложи за цел да модернизира Народната освободителна войска до 2027 г. Миналия месец президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подписа Закона за позволение за национална защита, който включва даване на помощ на стойност 10 милиарда $ на Тайван през идващите пет години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР