Китай успешно пусна в експлоатация първата в света атомна електроцентрала

...
Китай успешно пусна в експлоатация първата в света атомна електроцентрала
Коментари Харесай

Китай въведе в експлоатация първата в света АЕЦ от четвърто поколение

Китай сполучливо пусна в употреба първата в света атомна електроцентрала (АЕЦ) от четвърто потомство, което бе публично доказано от Държавната енергийна администрация на Китайската национална република.

Новата електроцентрала, известна под името Shidaowan, е оборудвана с високотемпературен нуклеарен реактор с газово изстудяване (HTGR – high-temperature gas-cooled reactor) и се намира в източната провинция Шандун. Според управляващите централата е минала сполучливо тестовия интервал, като е работила над 168 часа, преди да бъде публично въведена в комерсиална употреба.

„ Това демонстрира, че Китай е достигнал международното равнище в региона на проучванията, създаването и използването на нуклеарната енергийна технология от четвърто потомство “, съобщи Държавната енергийна администрация на Китайската национална република.

Важен аспект на новия високотемпературен реактор с газово изстудяване е високото равнище на сигурност в процеса на произвеждане на електрическа енергия, което прави сходни атомни електроцентрали извънредно перспективни за бъдещо потребление.

HTGR реакторите са два съществени вида. В случая имаме нуклеарен реактор с хелиево изстудяване и графитен модератор, който има редица преимущества във връзка с сигурността. Графитът има висока топлинна инерция, до момента в който хелиевият хладилен сътрудник е еднофазен, неподвижен и не оказва въздействие върху реактивността. Активната зона се състои от графит, има висок топлинен потенциал и структурна непоклатимост даже при високи температури. Горивото е покрито с уранов оксикарбид, който обезпечава висока успеваемост (около 200 GW-ден/тон) и задържа продуктите от деленето. Високата междинна температура на изхода на дейната зона (1000 °C) разрешава генерирането на софтуерна топлота без излъчвания. Реакторът е планиран за 60 години употреба.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР