Китай се намира в ключов момент от своята икономическа траектория.

...
Китай се намира в ключов момент от своята икономическа траектория.
Коментари Харесай

8-те най-големи проблема за китайската икономика

Китай се намира в основен миг от своята икономическа траектория. Традиционният стопански модел, който значително разчиташе на вложения в инфраструктура и недвижими парцели, демонстрира признаци на напрежение.

Икономическият напредък се забавя, а дефлационният напън е огромен и припомня за продължителния интервал на застоялост в Япония. Генезисът на настоящето затруднено състояние на Китай може да бъде проследен до разнообразни фактори.

8-те най-големи казуса за китайската стопанска система

Спад в бранша на недвижимите парцели: Двигателят на растежа стопира

Някогашният динамичен бранш на недвижимите парцели, който в предишното е имал забележителен принос за Брутният вътрешен продукт на Китай, в този момент е изправен пред сериозен спад. Инициативи като политиката на “трите червени линии ”, ориентирана към ограничение на задлъжнялостта на строителните бизнесмени, в комбиниране с рестриктивните мерки, провокирани от пандемията, доведоха до внезапен спад в продажбите на жилища, строителните действия и общите вложения в бранша.

Намаляване на доверието на потребителите: Мрачна прогноза

Сривът в бранша на недвижимите парцели провокира спад в оптимизма на потребителите, изключително във връзка с икономическите вероятности. Потребителите, които в огромна степен разчитаха на задължения за закупуване на парцели, в този момент демонстрират внимателно държание във връзка с разноските, което способства за бавния напредък на потреблението и изостря безработицата измежду младежите.

Дефлационен напън: Борба против дефлацията

Китай се бори с дефлационни трендове в изискванията на едва ползване и вложения в частния бранш. Стагниращите или спадащите потребителски цени затрудняват обслужването на дълга на семействата и предприятията, което усложнява напъните за стимулиране на разноските и възобновяване на цените. Към обичайните ограничения за стимулиране обаче се подхожда внимателно, с цел да се избегне задълбочаване на съществуващите стопански несъответствия.

 Нарастващо дългово задължение: Фискални ограничавания

Нарастващият дълг на Китай, надхвърлящ 300% от Брутният вътрешен продукт, слага обилни провокации. Местните управляващи, които са мощно подвластни от продажбите на земя, са изправени пред фискални усложнения на фона на намаляващите покупко-продажби с парцели.

Експозицията на фирмите за недвижими парцели към дълг в допълнение заплашва стабилността на китайските банки, като ускорява опасенията по отношение на съществуването на заеми и икономическия напредък.

Демографски промени: Намаляване на работната мощ

Въпреки забележителната работна мощ Китай се сблъсква с намаляващата възвръщаемост от урбанизацията и намаляващата раждаемост, което води до понижаване и застаряване на популацията. Тези демографски промени съставляват дълготрайно предизвикателство за поддържане на икономическия напредък.

Намаляване на задграничните вложения: Отслабване на доверието

Чуждестранните вложители показват намаляващо доверие в икономическите вероятности на Китай, за което свидетелства чистият отлив на директни задгранични вложения през 2023 година Нарастващите търговски бариери и засилената конкуренция попречват напъните на Китай да укрепи своя експортно насочен модел на напредък.

 Предизвикателства в региона на търговията: Експортни усложнения

Усилията на Пекин да подтиква растежа посредством вложения в нови браншове, изключително в зелените технологии, са изправени пред провокации заради слабото вътрешно търсене и засилената световна конкуренция.

Ескалиращото напрежение с развитите стопански системи в допълнение попречва упоритостите на Китай за експорт.

Ограничени благоприятни условия за стимулиране: Политическа главоблъсканица

Реакцията на Китай на икономическите провокации е лимитирана от лимитираните благоприятни условия за стимулиране. Предишните тактики, като да вземем за пример разноските за инфраструктура, дават все по-малка възвръщаемост, а скептицизмът към методите, учредени на потреблението, лимитира опциите за политика. В резултат на това Китай е изправен пред вероятността за слаб напредък, защото би трябвало да преодолее многостранните стопански провокации.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР