Китай изстреля с ракета носител Чанчжън-5 космическия апарат Чанъе-5, който

...
Китай изстреля с ракета носител Чанчжън-5 космическия апарат Чанъе-5, който
Коментари Харесай

Китай изстреля апарат, който да донесе на Земята материал от Луната

Китай изстреля с ракета притежател Чанчжън-5 галактическия уред Чанъе-5, който ще донесе на Земята материал от нейния натурален сателит Луната, предадоха международните организации

В случай на триумф задачата ще бъде първата за последните 44 години на страна, осъществила план за превозване на геологически мостри от повърхността на Луната, показват организациите.

Ракетата притежател бе изстреляна в 4,30 ч. локално време (22,30 ч. българско време снощи), както беше планувано по график. Ракетата с апарата, носещ името на китайската богиня на Луната, потеглиха от галактическия център Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. Според специалисти китайската лунна задача може да проправи път и за донасяне на проби от Марс и даже за лунна задача с хора.

Целта на задачата на Чанъе-5 е да доближи със сонда на 2 метра под лунната повърхнина и да загребе към 2 кг скали и други парчета, които да бъдат върнати на Земята. За задачата апаратът включва четири модула - за престояване в орбита, за кацане, за политане и за връщане на Земята.

Китайски галактически апарати са кацали към този момент два пъти на Луната и това бяха задачите Чанъе-3 и Чанъе-4. По време на тези задачи ва Луната кацнаха китайски отдалечено ръководени роботчета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР